Які приколи траплялися в Ужгороді під час екскурсій

Туризмознавець Віктор ОПАЛЕНИК розповів, як розвивається туризм на Закарпатті і в якому напрямку цій сфері потрібно рухатись далі

Унікальний, цікавий та непізнаний Ужгород завжди має чим вразити, здивувати та зачарувати. Але чим місто може запам’ятатися гостям, що нового можуть про нього дізнатися самі ужгородці? Чи достатньо у нас фестивалів, які проводяться екскурсії, які маршрути є найпопулярнішими, чим варто пригостити туристів і що їм показати?

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Про це та багато іншого у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з туризмознавцем Віктором ОПАЛЕНИКОМ.

Які приколи траплялися  в Ужгороді під час екскурсій?

– Практично завжди щось трапляється. Переважно це – взаємодія з місцевими. Дуже часто, не знаю чому, але пам’ятник Духновичу викликає у літнього покоління дивну реакцію. Наприклад, я щось розповідаю, підходить літня жінка й починає втручатися. Хоча я завжди якісь політичні чи духовні мотиви згладжую, але все одно знаходяться такі, хто бажає вставити свої п’ять копійок. Так само трапляється біля пам’ятника Волошину. Якщо випадково мені на маршрут потрапляє літня людина, яка більш заангажована в цій частині історії, вона неодмінно бажає втрутитись у розмову. Дуже часто на екскурсію це впливає позитивно. Так було з будинком Бращайків. Я розповідав історію, яку розкрила Тетяна Літераті у своїй книжці і враз лише підійшла бабуся і сказала, що все було трохи не так, що вона була з ними особисто знайомою і вийшов доволі насичений інтерактив. Ну і… дуже популярне питання, яке повторювалося десятки разів про те, яка відстань від Ужгорода до Чехословаччини. Я кажу, що практично 100 років, бо такої держави майже стільки вже немає, а для декого з людей Закарпаття – як нерозкритий світ, бо вони живуть у своїй «бульбашці» і не розуміють, що ні Югославії, ні Чехословаччини на карті уже не існує. Тож коли я про це кажу, хтось навіть щиро дивується. Також сама екскурсія часто стає веселим дійством. Є корпоративні туристи, які їдуть трохи посвяткувати, а екскурсія – частина цієї програми, тож вони далеко не в найсвіжішому вигляді приходять і часом екскурсія з ними перетворюється на пошуки магазинів з мінеральною водою, кафе, або ж ми поглиблюємося у крафтове пивоваріння і тоді вже поєднуємо приємне з корисним.

Який маршрут в Ужгороді є найбільш популярним? Що варто гостям скуштувати на Закарпатті? Чого нам найбільше не вистачає, аби Ужгород став  туристичною Меккою?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 17 травня.

zakarpatpost.net