АНОНС. Що змушує закарпатців їхати на заробітки?

Якось так склалося, що за дуже короткий час прийшло кілька повідомлень про загибель чи природну смерть наших заробітчан за кордоном. Перше – про смерть шістдесятилітньої тітки мого друга. Інше – про смерть порівняно молодого чоловіка від інфаркту. І оце нині світ потрясла звістка про те, що у Польщі хазяйка вивезла молодого чоловіка, батька трьох неповнолітніх дітей, у ліс помирати. Бо він працював нелегально і вона не хотіла мати проблем. І він таки помер, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Це тільки найсвіжіші дані. А якщо пригадати за трохи більший проміжок часу, то стає страшно. Тільки із мого Довгого за кілька хвилин можна перерахувати більше десяти прикладів, які сталися протягом кількох років. От мій однокласник Іван загинув у Чехії при дивних обставинах. Винних не знайшли, бо, певно, і не шукали. Двоюрідного брата Михайла вбили в Москві. Кілька чоловік загинули трагічно через необережність та недотримання техніки безпеки у тій же Росії. Один упав із риштування і розбився, інший упав під потяг, ще один ліг спати і не прокинувся…

Ми не будемо роздумувати тут про мораль роботодавців, про шахрайства посередників, про складні умови виживання в нелюдських умовах, про «подвиги» наших людей там – бувало всяке. Нині зупинимося на причинах виїзду на заробітки.

Що може змусити пенсіонерку, яка нещодавно оформила пенсію в Україні, вперше податися у Європу, не знаючи жодної іноземної мови? Що змушує молодих людей через два дні після власного весілля їхати у світи? Що спонукає майстра, який може добре заробляти і вдома, летіти у далекі краї? Яка сила штовхає жінок лишати малих дітей і йти доглядати за італійськими пристарілими?

У кожного, певно, своя причина. Але всі причини можна систематизувати і виділити в окремі групи.

Перша група (і вона лежить на поверхні) – бажання заробити більше. Молодь, дивлячись, що їхні батьки усе життя віддали державній роботі і ні до чого не доробилися, мають стимул. Вони планують за кілька років збудувати хату, купити машину і жити потім у тій хаті у добрі та злагоді. Але, скуштувавши більш заможного життя, мало хто повертається до державної роботи. Бо що на ній заробиш? Хіба виразку та інфаркт. Люди середнього віку виїжджають тому, що розчарувалися. Вони планували відкрити власну справу, започаткувати бізнес, зайнятися улюбленим ділом, яке приносило би нормальний дохід. Але система нищення середнього класу, яка процвітає в олігархічній Україні, звела їхні старання нанівець. От вони і змушені шукати кращої долі. Покоління, старше 50 років, їде, щоб не бути тягарем для власних дітей. Бо з такою пенсією жити соромно, а вижити неможливо. Якщо ще двоє отримують пенсію і живуть окремо та ще і в селі – мають кращу долю. А ті, що у місті… Навіть говорити нема про що. Заощадження їхні з’їли перехідні періоди, реформи та інфляція, яка у більшості пережитих нами стрибків була штучною і хтось на ній таки добряче нажився.

Які інші групи причин? Де ховаються причини цієї катастрофи? 

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 28 червня.

zakarpatpost.net