Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 16 липня

День на Закарпатті був багатим на події.

На найближчому національному святі в Угорщині ексголову Закарпатської ОДА Геннадія Москаля нагородять державною нагородою Угорщини – Командорським хрестом.
  • ⇒ Подавайте оголошення у газету «Закарпатські оголошення» ⇒ 050 222-50-50

Про це міністр МЗС Угорщини Петер Сіярто заявив на пресконференції в Берегові 16 липня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Під час найближчого національного свята в Угорщині пан Москаль буде нагороджений Командорським хрестом. Це вища державна нагорода Угорщини за громадські заслуги перед державою. Ми дуже цінуємо діяльність пана Москаля за часи його керівництва Закарпаттям, він зробив багато для розвитку цього регіону, він будував дружбу між угорцями та українцями,” – сказав Сіярто.

З його слів, вручення такої нагороди в Угорщині іноземним політикам не є чимось особливим.

Слідчі Тячівського відділу поліції відкрили кримінальне провадження за фактом нанесення тяжких тілесних ушкоджень жителю села Тересва, повідомляє Закарпатьська поліція.

Вчора, 15 липня, на лінію «102» надійшло повідомлення від медиків Тячівської ЦРЛ про те, що до них доставлено чоловіка з проникаючим ножовим пораненням.

Правоохоронці з’ясували, що травми отримав 38-річний житель села Тересва, що на Тячівщині. Поліцейські встановили, що коли чоловік гостював у своєї 45-річної сусідки, між ними виник конфлікт. У ході сварки жінка вхопила кухонний ніж і поранила чоловіка в живіт.

За фактом відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 121 Кримінального кодексу України (Умисне тяжке тілесне ушкодження). Жінка у скоєному зізналася. Їй загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Слідство у справі триває.

Я три рази одружувався. Самі розумієте, що всі мої шлюби були не зовсім вдалими, якщо я шукав нову дружину, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

Мої батьки родом із Закарпаття. Але тата колись відправили на шахту, і він залишився тут назавжди. Тож я став донеччанином. Хоча дуже люблю і своїх закарпатських родичів.

Коли почалася війна, у мене за плечима були вже три шлюби. Вперше я одружився у 18. Юність та гормони зробили свою справу. Але вже через кілька років ми зрозуміли, що зовсім різні люди.  Алла любила гучні компанії, була не проти вжити наркотики. А про дітей навіть не хотіла думати. А мені якраз хотілося повноцінної сім’ї. Я мріяв про дитину, бо ж виріс сиротою.  Тато загинув у шахті,  мама померла невдовзі.

Інжир звичайний, відомий також як смоква, смоківниця, винна ягода, фігове дерево, – субтропічне листопадне дерево, що досягає висоти 12 м. Поширене в країнах Середземномор’я та на Близькому Сході. В умовах теплого клімату інжир дає два-три врожаї за сезон – влітку і восени. Але і в тих регіонах, де взимку мінусові температури, він може дати урожай солодких фіг. Основна умова – правильно вибране місце і належний догляд. Що потрібно знати, аби ласувати інжиром із власного саду? Про це «Господарським порадам» розповів Анатолій Ядрець із селища Вилок, що на Закарпатті. Чоловік уже відомий читачам нашої газети своїми садово-городніми експериментами. На невеликій ділянці у нього плодоносять мяо-мяо (тибетська малина), ки- тайські фініки, рогаті африканські огірки і, звичайно ж, інжир.

Як садити?

– Найкраще садити інжир восени до заморозків (відразу можна і вкрити), бажано далеко від протягів. Інжиру потрібно багато сонця, тому вибирайте найбільш сонячне місце, менш доступне вітрам, краще з південного боку будинку, – розповідає Анатолій Ядрець. – Для нашої місцевості підходять кущі інжиру, не дерева. Потрібно викопати траншею 30-40 см глибиною, шириною 60-70 см. Потім в траншеї викопують лунки для посадки розміром приблизно 40x40x40 см. У траншеї зручніше вкривати інжир на зиму. Щоб на перших порах забезпечити саджанці хорошим живленням, землю з лунок змішують з перегноєм (можна з компостом) і піском у співвідношенні 1:2:1. Саджанець садять під нахилом на південь приблизно 40-50 градусів, бажано далеко від протягів. Біля рослини вкопують кілька стовпчиків для підв’язки.

Рідкісні птахи на Ужі – уже давно не дивина. Найбільше ужгородці, звісно ж, радіють лебедям, але не ними єдиними живе столиця Закарпаття.

Частими гостями на річці є й сірі чаплі, бачили тут і бакланів, а чайки та качки взагалі вже вважаються корінними містянами.

Утім останнім часом зачастив на Уж і чорний лелека.

Скоріш за все, живе він десь неподалік, адже шукає здобич у водоймі досить часто.

Полює у річці цей птах уже друге літо і при цьому все більше наближається до центральної частини міста.

Як тільки не називають цю екзотичну пальму – і каллізія запашна, і далекосхідний вус, і венерин волос.

Золотий вус вже декілька місяців поспіль рясно цвіте в ужгордця Валерія, який і розповів про загадкову квітку.

Вважається, що ця рослина створює в помешканні позитивну енергетику і для людини служить донором енергії. Відомо також про магічні властивості золотого вуса. Кажуть, що відьми ненавидять його. Існує навіть  повір’я про те, що, якщо в зілля додати каллізію запашну, то воно буде діяти сильніше. А ще маги і чаклуни в повний місяць товкли золотий вус, заливали його вином, настоювали і носили потім у мішечках для захисту від злих духів, гріховних думок і вчинків, для очищення душі.

Загалом золотий вус – рослина невибаглива, правда не любить ні яскравих сонячних променів, ні надто темних місць. Але крім того, що він дуже корисний – це ще й гарна домашня квітка, яка колись була в багатьох хатах наших бабусь.

Питання заробітної плати є одним із ключових. Саме від того, скільки людина отримуватиме за свою працю багато в чому залежить те, наскільки ефективно вона виконуватиме свої професійні обов’язки.

І хоч нині великою популярністю користуються різні соціальні пакети, безкоштовний проїзд, обіди та інші бонуси, саме на те, скільки можна реально отримати за роботу закарпатців цікавить найбільше.

Отже, за інформацією закарпатської газети «Робота та навчання», у середньому розмір оплати праці серед вакантних посад у жовтні становить  5-7 тисяч гривень. Саме стільки готові платити бетонярам, касиру обмінного пункту, водіям, прибиральниці, продавцям, кредитним експертам.

Крім того, адміністратору на рецепції в фітнес центрі, швачкам, операторам комп’ютерного набору,  пропонують 8 тисяч гривень.

Проте є й більш високооплачувані пропозиції.

Наприклад, продавцеві консультанту зоомагазину в Ужгороді та Мукачеві пропонують 9 тисяч гривень на місяць,  так само і комлектувальнику бензо та електроінструментів в Ужгороді, експедиторам та фарбувальникам автомобілів  в Ужгороді – 10 тисяч, а трактористу в фермерському господарстві у Мукачівському районі –  від 10 до 25 тисяч гривень,  колористу з підбору авто фарб від 10 до 16 тисяч гривень.

Також у газеті «Робота та навчання» чимало оголошень із погодинною і навіть поденною оплатою праці, а також чимало вакансій у Києві, у інших областях України і навіть за кордоном.

Однак розміри зарплат за межами Закарпаття до уваги ми не брали.

15 липня о 15:00 рятувальникам надійшло повідомлення про надання допомоги в транспортуванні тіла мешканця с. Ізки Міжгірського району 1969 р.н.

Тіло людини було виявлено в районі г. Гимба, Боржавські полонини, Міжгірського району.

О 17:20 тіло чоловіка доставлено до с. Пилипець та передано працівникам Міжгірської районної лікарні. Для пошуково-рятувальних робіт залучалось ГПРВ с. Н.Ворота ГПРЧ АРЗ СП.

Закарпатський фінтес-тренер розповіла, чому жінки найбільше переймаються сідницями та животом, чому сезонні схуднення неправильні і чому погані емоції притягають у життя тільки погане

Як стати витривалим? Як мати гарне тіло? А головне – як бути здоровим?

Ці питання хвилюють багатьох. І вирішити їх може кожен.

Тож сьогодні у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини»  ми говорили з дівчиною, яка завжди в русі, для якої екстрим і спорт стали стилем життя, яка вміє долати лінь, навіть навчає цього інших.

Учасниця багатьох марафонів, підкорювачка гір, яка розуміється на тонкощах фітнесу Мирослава Беца поділилася секретами власного успіху та дала закарпатцям корисні  поради для підтримання хорошого самопочуття.

– За фахом ви медик, за покликом душі – спортсменка. Які поради для здоров’я можете дати закарпатцям?

– Перше. Я би рекомендувала всім  жити активно, жити не лише в соцмережах. Зараз такий період, що ми дійсно заклопотані, багато роботи, але треба виходити на свіже повітря, на прогулянки, на пробіжки, спілкуватися з людьми, зі своїми рідними, дітьми, друзями, колегами.

Друге. Відпочинок має бути активним. Приходять вихідні, коли така чудова погода, не сидіть вдома, хоча завадою не має бути ні дощ, ні сніг, ні мороз. Зараз весна, все розквітає. Для чого ж сидіти перед телевізором чи за комп’ютером, коли довкола світ прекрасніший? В Ужгороді є багато місць, куди можна піти, можна кудись поїхати. А сімейний відпочинок – це взагалі найкращий варіант. У нас є можливість зараз поїхати відпочивати навіть кудись недалеко в Європу.

Понцирус трилистий ще називають диким лимоном.

Побачити його можна біля хімічного факультету УжНУ, біля замку та в інших куточках міста.

Дерево відноситься до найбільш морозостійких цитрусів.

Потрапила рослина на Закарпаття ще в 50-х роках минулого століття.

Хоча плоди понцируса не є столовими, адже вони схожі на дикі яблука, однак дуже смакують до чаю – надають напою специфічного, схожого на жасминовий, присмаку.

Плоди дикого лимона мають неприємний присмак, тому в свіжому вигляді їх не вживають. Однак їх часто переробляють і готують вітамінні тонізуючі напої.

Кажуть, що як корабель назвеш, так він і попливе. Однак у бажанні бути оригінальними у питанні імен для своїх чад батьки останнім часом сильно перегинають палку. Свого часу Україну сколихнула звістка про те, що в Ужгородському районі хлопчика назвали Януковичем, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Як йому зараз живеться, насправді відомо тільки самому 10-річному закарпатцеві. А в Україні відтоді реєстрували і  іншого хлопчика, якого назвали Леонардо да Вінчі, і дівчинку, яку звуть Італія. У Державній реєстраційній службі ведуть список незвичайних імен, які стають все більш популярними. Тож серед них можна зустріти такі чудернацькі, як: Мадонна, Майданелла, Попелюшка, Радість, Квітка, Весна, Принцеса, Еліот-Леопольд, Бомонд, Ізумруда, Андромеда, Ясновєда, Амфілохій, Каан, Марсель, Сварог, Самійло, Фараон, Гамлет, зареєстрованих торік.

Тож як у першому півріччі 2019 року ужгородці  називали своїх дітей? Виявляється, усе ж найчастіше батьки обирали синам та донькам традиційні імена. Наприклад: Матвій, Марк, Олександр, Давид, Роман, Віктор, Поліна, Юлія, Єлизавета, Катерина, Соломія.

Однак у моді залишилися й екзотичні – Макар, Ельдар, Домінік, Ференц, Кевін, Теодор, Жанетта, Аделія, Аврора, Олівія, Лаура, Ульяна.

До закарпатських ромів біля вокзалу у Львові навіть львів’яни звикли.

Вони розмістилися біля вокзалу і випрошують милостиню від тих, хто приїжджає до міста.

Впізнати їх можна за специфічним акцентом.

Кажуть, що поки що додому повертись не хочуть.

Дехто з львів’ян їх шкодує і дає гроші, а хтось – сердиться і жене на Закарпаття.

На жаль, це не найкраща реклама нашого краю.

Нагадаємо, що як раніше писав zakarpatpost.net, група закарпатських ромів грабує у Києві туристів.

У самому центрі столиці, на Хрещатику, журналіст газети «Неділя Закарпатські новини», став свідком того, як група смаглявих жіночок із Закарпаття намагалася обчистити чоловіка.

За мить його оточило сім жінок. Він говорив по телефону, відволікся, а ромки спробували відкрити його сумку і витягнути гроші. На щастя, він помітив злодійок і відігнав від себе.

Це не перший подібний випадок. Загалом наші землячки ходять групами по 5-7 осіб, вибирають місця, де багато туристів, придивляються і вибирають жертву. Усі вони відволікають його увагу, а одна з них тим часом залізає в сумку і витягує гроші.

Зараз в Ужгороді багато гостей. Набережні, площі та сквери заполонені групами з екскурсоводами, які розповідають гостям про місто. Біля річки у траві завжди лежить молодь із ранцями. Кафе, ресторани також людні, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

А ще – дитяча залізниця справді ожила, по квитки біля каси  вишиковуються черги. Побачити там можна більше дорослих, ніж дітей.

Тож проїхатися міні-поїздом вирішив і журналіст газети «Неділя Закарпатські новини».

У цьому році квитки трохи подорожчали. Купити дитячий можна за 20 гривень, дорослий – за 40. До 6 років малюки можуть подорожувати безкоштовно.

Що ще змінилося від минулого сезону? У вагонах з’явилися штори. На цьому, на жаль, усе.

Утім усередині інтер’єр поїзда цікавий, на стінах та стелі можна побачити різнокольорові відбитки дитячих рук, всюди відчувається приємний запах дорожньої романтики. Пасажирів багато. Посадку допомагають здійснювати діти, що навчаються у школі юного залізничника.

zakarpatpost.net