Пропаганда наркотиків та нездорового способу життя повільно губить закарпатців

Інтернет зараз став настільки доступним, що ним користується більшість закарпатських дітей. Плата невисока, а телефони є майже в кожного. Утім чи тільки позитив від цього мають наші маленькі земляки?

  • Газета «НЕДІЛЯ» із грудня змінює назву на «ЯСНО»

Адже Інтернет – як ніж, який можна використати і на благо, і на зло… Як ножем можна різати хліб, а можна зарізати… так і за допомогою Інтернету можна займатися саморозвитком, а можна стати жертвою залежностей, шахрайства, різних збоченців. Газета «Неділя Закарпатські новини» вирішила проаналізувати загрози, які становить для наших земляків Інтернет.

Пропаганда наркотиків та нездорового способу життя повільно губить закарпатців

Останнім часом наркоІнтернет виходить на вулиці Ужгорода. Фасади будинків, лавиці, тротуари час від часу розписують акаунтами з соцмереж, через які продають різні види наркотиків.

Їх замальовують як працівники комунального господарства, так і самі ужгородці, та вони знову і знову з’являються… а число тих, хто стає рабом згубних звичок зростає.

Хіба не небезпечно, що діти, адже написи часто залишають і біля шкіл, можуть вільно купити наркотики? Хіба це не протизаконно? Чому такі соціальні мережі негайно не блокують? У той же час можуть заблокувати за те, що людина щось напише про державу-агресора?

Нелогічно і незрозуміло.

Чому  соціальні мережі, які часто виступають розповсюджувачами наркотиків і порнографії звеличуються і подаються, як якесь благо? Згідно з дослідженням  американських вчених, 40 відсотків населення планети користується смоцмережами. Чи не жертвують при цьому люди своїм фізичним та психологічним здоров’ям? Адже відомо, що Інтернет викликає віртуальну залежність, впливає навіть на настрій людини.

Австрійські дослідники з’ясували, що 20 хвилин, проведені у одній із соцмереж, залишали користувачів у гіршому настрої, ніж після перегляду інших сторінок в Інтернеті. Вочевидь, це було пов’язано з тим, що користування соцмережею здавалося їм марнуванням часу, вважають науковці. На думку дослідників із Каліфорнійського університету, хороший чи поганий настрій здатен швидко поширюватися між користувачами соціальних мереж. Але найбільш негативно впливають на людей лайки, а точніше – їхня відсутність або мала кількість. А ще – у соцмережах часто буває боулінг, тобто цькування і коментатори можуть написати такі страшні речі, від чого в психічно непідготовленої людини може виникнути стрес. У прихильників соцмереж часто зростає загальний рівень тривожності, понижується самооцінка.

Крім того, багатогодинне просиджування в Інтернеті погано впливає і наше самопочуття у фізичному плані. Від неактивного способу життя погіршується сон, виникають проблеми з попереком, ймовірність серцево-судинних захворювань або ранньої смерті підвищується на 50%.

Виходить, що закарпатці, без роздумів наржаються і самі і наражають своїх дітей на серйозну небезпеку. Хоч це звучить і жорстко, але все добре, як кажуть, у міру. Адже набагато корисніше просто прогулятися вулицею, зайнятися спортом, поїхати в гори, ніж рахувати вподобайки під фотографіями в соцмережі.

Цікаво, що ще у 2007 році британські фахівці помітили, що щороку все більше дітей, представників так званого цифрового покоління, страждають розладом уваги, втратою пам’яті, низьким рівнем самоконтролю,  депресією. Дослідження показують, що в мозку спостерігаються зміни, схожі на ті, які з’являються після черепно-мозкової травми або на ранній стадії недоумства, що зазвичай розвивається в похилому  віці. Фахівці, поки що неофіційно, нове лихо охрестили як  вірус цифрового слабоумства. І це зовсім не жарт, це – страшний діагноз.

Тому вибір, звісно ж, за вами!

Повний текст читайте тільки в газеті «Неділя Закарпатські новини».

Газета «НЕДІЛЯ» із грудня змінює назву на «ЯСНО»

zakarpatpost.net