Ідентифікація нації відбувається тільки через мову

Пощастило мені побувати на міжнародній книжковій виставці у Мінську. Летів я туди із подвійними відчуттями. З одного боку, була якась невідома мені раніше підсвідома тривога, а з іншого – бажання скористатися запрошенням і подивитися на той такий радянський законсервований світ, у якому досі перебуває близький нам народ, пригнічений і поневолений московською імперією, пише газета «Закарпатські оголошення».

  • Рекламуйся у газеті «Закарпатські оголошення»! Тел. 050 222 50 50

Переліт із Києва до Мінська триває тільки годину. Не встиг я зіграти партію в шахи офлайн, як стюардеса оголосила, що літак іде на посадку. З Мінська до Києва летіти було цікавіше. Справа в тому, що мінський час від київського відрізняється на годину. Звичайна людина відчуває якийсь когнітивний дисонанс, коли вилітає з Мінська о 22.50 і прибуває до Києва о 22.50. Хоча ти все розумієш, але емоційно сприймати відмовляєшся. Бо ота година таки кудись зникла. Чи звідкись виникла? Чи ти завис на цей проміжок часу десь між минулим і майбутнім? Але обставини внесли правки у розклад польотів – сильний вітер заважав приземлитися. Літак заходив на посадку кілька разів, нас трохи хитало, але все закінчилося добре. Просто приземлилися ми хвилин на 15-20 пізніше. Тож одні емоції витіснили інші.

Мінськ нас зустрів прохолодно. Взагалі місто створює враження, ніби наближається якийсь катарсис. Певно, таке враження викликає покинутий Чорнобиль, але покинутий не в дев’яності, а в п’ятдесяті роки. Холодні вітри гуляють просторими проспектами, по обидві сторони яких височіють архітектурні експонати, побудовані у стилі сталінського ампіру. Імперська ідеологія засобами архітектури виражена настільки яскраво, настільки агресивно, настільки величаво і незворушно, що у дрібної на фоні всієї цієї глобальності людини навіть думки не може виникнути про якусь там свободу. Тут, у оточенні сірих прямокутних монстрів із строгими циліндричними колонами та плоскими балюстрадами, підсвіченими ліхтарями із хижими жовтуватими відблисками, ти ніхто і звати тебе ніяк. Повний текст читай у газеті «Закарпатські оголошення» згодом. Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс 23375. zakarpatpost.net