Відтепер викликати швидку закарпатцям буде непросто. Нові правила

Залежно від стану пацієнта, виклики “швидкої” тепер поділятимуться на чотири категорії. Про це сказав начальник центральної оперативної диспетчерської служби в Закарпатській області Олександр Надь.

Машина швидкої допомоги виїжджає до людини, яка втратила свідомість, каже диспетчерка Марія Лень. “Подзвонила жінка: на вулиці чоловік втратив свідомість, на такі виклики ми одразу відправляємо швидку. Приймаємо виклик”, — розповіла вона, повідомляє Суспільне.

З 1 січня цього року звернення до “швидкої” поділили на 4 категорії. Якщо пацієнт у критичному стані, коли його потрібно реанімувати, швидка має доїхати до нього за 10 хвилин. При екстреному виклику, коли пацієнта потрібно доставити до лікарні чи надати допомогу на місці, бригада має 20 хвилин на приїзд. У разі не екстреної ситуації, коли загрози життю пацієнта немає, диспетчер може передати звернення до центру первинної медико-санітарної допомоги або направити бригаду. А якщо звернення непрофільне, диспетчер рекомендує пацієнту звернутися до сімейного лікаря.

Диспетчерка Людмила Галишич розповіла: перед тим, як направити до людини “швидку”, розпитують її про її самопочуття.

“Розпитуємо і визначаємо, яка температура: чи це критична 39-40, при якій дійсно треба швидку, не справляються медикаменти, не допомагають, треба нашу допомогу, то ми, звичайно, направляємо. Якщо кажуть 37-37,2, перший день, нічого такого, але вони спантеличені, тому що в нас пандемія, то ми даємо рекомендації звернутися до сімейного лікаря”, — сказала Людмила Галишич.

Близько 25 % викликів є непрофільними, каже начальник центральної оперативної диспетчерської служби в Закарпатській області Олександр Надь. За його словами, диспетчер оцінює стан пацієнта і вирішує, чи направляти до людини бригаду.

“Якщо відсутнє дихання, чи якась кровотеча, то це відноситься до критичних викликів, якщо порушення свідомості, наприклад, і лише ознаки кровотечі, то це екстрений виклик”, — сказав Олександр Надь.

Виклики з усієї області надходять до центральної диспетчерської, їх розподіляють у райони, сказала старша фельдшерка Мирослава Кузьма. За її словами, добратися машині швидкої допомоги за 10 хвилин не завжди вдається.

“Найбільша проблема у нас через гірську інфраструктуру. Часто багато (“швидких”, — ред.) не може добратися, є таке, що бригада може півгодини їхати, й потім йти пішки, щоб добратися до пацієнта. І тоді вони не можуть добратися в 20 хвилин, в 10 хвилин. Хіба б нам зробити санавіацію, як було раніше, гелікоптером, тоді б можливо було добратися за 10 хвилин, чи до ДТП, чи коли хворі у важкому стані”, — розповіла старша фельдшерка.

За словами Олександра Надя, повністю перейти на нові правила надання екстреної допомоги медики мають впродовж року.

ЗакарпатПост