Навіть найефективніші ліки є шкідливими. Причина вражає

Нерідко люди кажуть, коли не бачать явного ефекту після прийому ліків, що вони підроблені, чи що не те виписав лікар. Але правда набагато страшніша. Газета ЯСНО пропонує вам коротко ознайомитися з уривками із книжки відомого медичного журналіста. Після прочитання його заміток ви набагато менше станете довіряти рецептам лікарів.

• Золотце, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Книжка Бена Голдакра із Великобританії «Bad Pharma» («Погана фармакологія») вийшла в 2012 році і спричинила мало не перебудову всієї фарміндустрії. Наразі вона перекладена з англійської на різні мови світу, у тому числі – українську.

Отже, міфи про ліки.

Занадто багато факторів

Це скоріше не звинувачення індустрії, а застереження читачам. Зазвичай пацієнти думають, що лікарі все знають про ліки, які прописують; вони помиляються. У реальному житті на стан людини впливає занадто багато всього, щоб можна було з упевненістю сказати, що ліки, які повели себе певним чином під час тесту, поведуть себе так само в реальній практиці. Яскравий приклад – замісна гормональна терапія, метод лікування, до якого вдаються деякі жінки під час менопаузи. Поступово серед заможних жінок поширилася мода приймати такі пігулки роками, так як вважалося, що вони омолоджують. Досвід показував, що такі жінки дійсно зазвичай живуть довго, добре себе почувають і виглядають гарно. Коли через роки нарешті провели дослідження, їх результати були жахливими: виявилося, що ці препарати насправді збільшують ризик хвороб серця і не приносять при довгому застосуванні ніяких позитивних ефектів. А довголіття і здоров’я більшості жінок було пов’язано з тим, що дозволити це могли собі тільки багаті люди, які в цілому зазвичай живуть довше і здоровіше, але за зовсім інших причин • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост