Site icon zakarpatpost.net

Солодка з кислуватим присмаком: закарпатка поділилася рецептом буштинської паски

П’ять рецептів пасок із різних частин Закарпаття знає кондитерка Любов Керецман.

Це лемківська, міжгірська, буштинська, паска із села Гайдоші на Ужгородщині. П’ятий рецепт – їхній родинний. Каже: під час виготовлення всіх використовують однакові інґредієнти. Однак їх додають в різних пропорціях. У буштинській використовують сироватку із кислого молока.

Цей рецепт кондитерка Любов Керецман дізналася від жительки селища Буштино Тячівського району – Любові Петрівни Гаврилко.

 «Вона люб’язно поділилася зі мною рецептом. Він мене приваблює тим, що робиться на жентиці – витяжці з кислого молока. Кисляк або дзер ще називають на Закарпатті. По-тячівськи – жинтиця», – розповіла Любов Керецман.

Для паски Любов Керецман використовує також борошно, дріжджі, яйця, молоко, цукор та сіль, вершкове масло. Приготування починає із замішування опари.

 «200 грамів молочка, 100-150 грамів цукру (залежить від того, солодку чи менш солодку любить родина). На цю кількість молока йде у нас 40 грамів дріжджів. Дріжджі треба вибирати свіженькі, бо від цього залежить, наскільки швидко і добре буде рости наша паска», – пояснила кондитерка.

Через 40-50 хвилин, коли опара піднялася, кондитерка починає замішувати тісто.

«Два яєчка і чотири жовтки. Це все промішуємо. І головний інгредієнт за рецептом Любові Петрівни – жинтиця. І вмішуємо муку. І масло», — пояснила Любов Керецман.

Після того, як тісто підійшло, жінка формує паску. Для декору робить дві коси із тіста, кінці яких закручує в спіраль. Такий орнамент, каже, характерний саме для буштинської паски. Форму перед випіканням змащує маслом.

«Форму треба файно вимастити, щоб не було прогалин, бо де будуть прогалини, паска може прилипнути», – розповіла пані Любов.

Далі паску кладуть в піч. Час випікання залежить від її розміру. Щонайменше для цього потрібно 40 хвилин. Буштинська паска, за словами Любові Керецман, солодка та має кислуватий присмак.

Зоряна Попович, Марія Лукей, Суспільне

Exit mobile version