Чому в закарпатському селі закохані разом стрибнули зі скелі

Мова йде про Костилівку на Рахівщині. Є там ще одне просто неймовірно романтичне місце, що називається «Скелі кохання», пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

На околиці села на протилежних берегах Тиси височіють дві обривчасті скелі заввишки до 20 метрів з хрестами на вершинах.

За легендою, на початку ХХ ст. тут розгорнулася велика  любовна драма. Дівчина Марічка з багатої родини покохала хлопця Івана з бідної сім’ї, пастуха, який працював у її батька. Та батьки дівчини були проти стосунків доньки із парубком. Вони неодноразово підстерігали закоханих і погрожували хлопцю, як-не-як, а страшні закарпатські традиції соціальної нерівності, особливо, у сільській місцевості ще донедавна пильно оберігалися. Тож не так сталося, як гадалося. Пара розуміла, що ніколи їм не бути разом, бо порушити волю батьків вони не могли, а віддати серце іншим у них би не вийшло. Тому однієї місячної ночі дівчина разом з хлопцем піднялися на вершину скелі, міцно обнялись і стрибнули вниз. Так їх знайшли вранці місцеві жителі. Відтоді гору називають скелею Кохання. Люди поставили великий хрест, який би нагадував про нездоланність любові двох вірних сердець.

Такі собі справжнісінькі Ромео та Джульєтта по-закарпатськи. Цю розповідь переповідають усім, хто навідується в ті краї. І вона дійсно розчулює до сліз.

А щодо самого села, то в минулому тут австро-угорська влада проводила активні лісорозробки. З кінця XVIII ст. і до 1866 р. на горі Берлибашка добували залізну руду для металообробного заводу в Кобилецькій Поляні. А ще в селі завжди користувалося великою популярністю вівчарство. Вівчарі у Костилівці є досі.

Також  Костилівка цікава тим, що знаходиться на території Карпатського біосферного заповідника і в селі можна відвідати цікавий музей екології гір та показове форелеве господарство. Серед пам’яток  і пам’ятник, встановлений у 2005 році бокорашам, загиблим при сплаві лісу на Тисі. Також через село проходять різні туристичні  маршрути,  серед яких на полонину Бербилашка, де влітку випасається худоба місцевих та на гору Піп Іван Марамороський. Тому побувати там варто, тим більше, що багато позитивних емоцій та незабутніх згадок гарантовано  • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост