Відійшов у вічність доктор біологічних наук УжНУ Віталій Ніколайчук

 30 червня перестало битися серце професора, доктора біологічних наук УжНУ Ніколайчука Віталія Івановича.

Триває передплата на газету Поради Здоров’я! Передплачуйте на своїй пошті!

Народився Віталій Іванович 1 липня 1951 року в с. Веселівка Красилівського району Хмельницької області. 1972 року вступив на біологічний факультет Ужгородського державного університету. Вся подальша наукова і педагогічна діяльність Віталія Ніколайчука пов’язана з Ужгородським національним університетом. Із 1989 по 2010 роки був деканом біологічного факультету, з 1988 по 2018 роки – завідувачем кафедри генетики, фізіології рослин і мікробіології УжНУ.

Професор В.І. Ніколайчук видав 4 монографії, 30 навчально-методичних посібників та 257 наукових статей. Автор двох патентів та 6 раціоналізаторських пропозицій. Під його керівництвом захищено 10 кандидатських дисертацій.

За створення генетичної школи та розробку нових напрямів наукових досліджень у селекції кормових культур у 2000 році йому присвоєно звання «Заслужений діяч науки і техніки України».

Із 2001 року був членом Експертної ради з біологічних наук ВАК України. За багаторічну роботу з підготовки студентів отримав звання «Відмінник освіти України». 2005 року став лауреатом Державної премії України в галузі науки і техніки.

Із 2004 р. обраний віце-президентом Українського товариства фізіологів рослин, був членом президії Українського товариства клітинної біології та генної інженерії, почесним академіком Угорської академії наук.

Протягом багатьох років очолював Закарпатське відділення Українського товариства фізіологів рослин, а також Українське товариство генетиків і селекціонерів ім. М.І. Вавилова.

Колектив біологічного факультету УжНУ висловлює глибоке співчуття родині з приводу тяжкої втрати – смерті Віталія Івановича. Світлий спомин про його добрі земні справи назавжди залишиться в серцях усіх, хто його знав.