Важка ноша ТОП-політиків. Хто найбільше бреше в Україні

У попередньому номері ми говорили про брехню, точніше про те, чи можна без неї прожити і чи треба завжди говорити правду. Питання неоднозначні, тому і викликали у вас, дорогі читачі, бурхливу реакцію, про що свідчать коментарі, які отримала редакція. Ось лише кілька з отриманого, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

«Брехня – дуже грубе слово, вже краще «неправда», хоча зміст від цього не міняється. І ця брехня-неправда буде існувати завжди, поки існуватиме людство», – вважає Ксенія Зийнич з Мукачівщини.

А Ольга Петейканич з Хуста ділить брехню на добру і злу: «Сказати неправду можна, а навіть інколи і треба, щоб зробити людині приємно і не зробити боляче. Це така собі добра брехня. Вона безкорислива. Злої брехні треба уникати».

«Кожен хоч раз у житті казав неправду. І священики грішать. І начальники багато брешуть. І батьки дітям, і діти – батькам», – перераховує Оксана Цьока з Ужгорода.

«Найбільші брехуни – це наші політики і їм все сходить із рук», – обурюється Марина Бровді також з обласного центру.

З Мариною важко не погодитися. Щодня з телеекранів ми дізнаємося море інформації, і не вся вона відповідає дійсності, політики брешуть та маніпулюють. З одного боку: «Промисловість зростає, експорт збільшується, країна піднялася в міжнародних рейтингах, полилися інвестиції, будуються дороги». З іншого: «Тотальне зубожіння людей, геноцид, влада знищує населення, 60% людей за межею бідності, гіперінфляція». Іноді ця брехня проста і її легко виявити, іноді — віртуозна і перевірити її дуже складно.

Експерти визначили, що, якщо український політик когось лає, то швидше за все це буде брехня або маніпуляція. Розпізнати правду без перевірки даних теж досить просто: її найчастіше говорять в позитивному контексті — коли, наприклад, чимось хваляться. Так, дослідження показали, що 70% цитат з позитивною конотацією — правдиві. Разом з тим, якщо політик посилається на статистику і дані, не факт, що він не бреше. Велика ймовірність, що він зманіпулює або використає недостовірні дані.

В Україні вже кілька років діє фактчекінговий проект VoxCheck некомерційної організації VoxUkraine, який стежить за висловлюваннями топових політиків України: Президента країни, Прем’єр-міністра, лідерів і спікерів всіх парламентських фракцій, деяких самовисуванців, а також ключових представників позапарламентської опозиції. Команда VoxCheck надає докази, що сказане політиками — не завжди й не зовсім правда.

Так, до прикладу, з вересня по грудень 2017 року найрідше правду казала Юлія Тимошенко, лідер «Батьківщини». За нею в рейтингу неправдорубів були Вадим Рабінович з «Опозиційного блоку» і двоє його колег по фракції – Юрій Бойко та Олександр Вілкул.  Закривав п’ятірку Олег Березюк із «Самопомочі». Тоді аналітики зібрали 424 цитати, з яких після перевірки дійсно правдивими виявилися лише трохи більше третини. Тобто у двох випадках з трьох типовий топовий український політик у своїх публічних промовах бреше, маніпулює даними або перебільшує.

У січні 2018-го перше місце рейтингу політиків, які найбільше говорять неправди українцям, посів Вадим Рабінович. Він же очолив першу п’ятірку списку тих у 2019 році (3,45% правдивих тверджень). Далі розмістилися Нестор Шуфрич, народний депутат від ОПЗЖ (11,11% правдивих тверджень); Олександр Качний, народний депутат від ОПЗЖ (14,29% правдивих тверджень); Юлія Тимошенко, лідер партії ВО Батьківщина; Петро Порошенко, експрезидент України, голова політсили Європейська солідарність.

Водночас до рейтингу найбільш правдивих політиків 2019 року потрапили спікер Верховної Ради Дмитро Разумков (64,71% правди), співголова фракції Євросолідарність Артур Герасимов (61,10% правди) і народний депутат від ВО Батьківщина Сергій Власенко (53,6% правди).

Найбільша кількість неправди і маніпуляцій, згідно з даними аналітиків, стосувалася питань відкриття ринку землі, цін на газ та електроенергії для населення та ухвалення бюджету. Однією з найпопулярніших тез називаються заяви політиків про надмірне фінансування силового блоку країни і недостатнє – соціального сектора. У свою чергу, президент України Володимир Зеленський найчастіше говорив неправду щодо тем війни, співпраці з Міжнародним валютним фондом і ринкових цін на енергоносії, тоді як щодо досягнень нової влади український глава здебільшого говорив правду.

Брехня в політиці, звісно, не є чимось новим. Однак в останні роки вона стала надто зухвалою. Впливові політики взяли за звичку нахабно брехати, ані трохи не переймаючись, що їх можуть вивести на чисту воду. Хоча, і попри численні докази нечесності окремих політиків чи політичних груп, вони не втрачають підтримки виборців. Очевидно, людей дуже важко переконати. Ми схильні безумовно вірити тому, що вписується у наш світогляд.

Такі ось серйозні пироги… Втім, досить про політику і про брехунів. Тема наступної зустрічі буде набагато приємнішою. Налаштуйтесь на романтику. Вино і свічки не обов’язкові. Завдання – згадати романтичні події із власного життя. Зустрінемось за тиждень. Ваша Ліля Біла  • Більше цікавих новин читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост