“Послід кажанів впав на кафедру священника”: на Закарпатті прибиратимуть горища церков

У Словаччині прибирають горища храмів від посліду кажанів, на черзі Україна.

У Словаччині розпочався транскордонний проєкт із захисту кажанів BAT4MAN. Охоронці природи з Товариства захисту кажанів наносять на карту стан репродуктивних колоній кажанів, особливо у церквах Пряшівського та Кошицького регіонів, а також очищують території від їх посліду, гуано.

Цей дворічний міжнародний проєкт із захисту кажанів відбувається одночасно в Угорщині, Румунії та Україні, зокрема на Закарпатті, повідомляє ТСН з посиланням  на Mukachevo.net.

“На горищах багатьох церков живуть кажани, і послід потрібно прибрати. Ми вже знаємо, де в Словаччині зустрічаються колонії кажанів, регулярно відвідуємо ці місця і перевіряємо стан забруднення. А прибираємо взимку”, – розповіла президентка Товариства захисту кажанів у Словаччині Деніса Лоббова.

©

Вона також зазначила, що значну роль у виборі місця прибирання зіграло негативне ставлення жителів прикордонних регіонів до кажанів через упередження та забобони.

“У серпні минулого року наш колега проводив моніторинг кажанів. Після огляду однієї з церков він знайшов на горищі послід і виявив, що через отвір у кам’яному склепінні він потрапляє прямо всередину церкви, на кафедру священика”, – сказала зоозахисниця.

©

Активісти зазначають, що в Україні кількість кажанів за останні 40 років зменшилася у понад 100 разів. Всі види кажанів української фауни занесені до Червоної книги, а ось усі види європейських кажанів охороняються Бернською конвенцією.

ЗакарпатПост