Російські окупанти нищать українські бібліотеки та книжки

Про це повідомляє уповноважена у ВР із прав людини Людмила Денісова

ЯСНО – газета, яку хочеться читати!

• Вподобай нас в Інстаграм @zakarpatpost

⚡Країною-агресором рф унаслідок обстрілів території України пошкоджено або зруйновано майже 60 бібліотек, майже 4 тисячі бібліотек опинилися на тимчасово окупованій території.

⚡За даними директора Українського інституту книги Олександри Коваль, найбільше руйнувань зазнали Чернігівська бібліотека для юнацтва, Донецька бібліотека для дітей, Макарівська публічна бібліотека, а також бібліотека ім. Короленка у місті Харкові – одне із найстаріших і найбільших книгосховищ в Україні.

⚡Невідома ситуація щодо 20 бібліотек у місті Маріуполь.

⚡На тимчасово окупованих територіях російські війська нищать не тільки споруди, в яких знаходяться бібліотеки, але й власне українські книжки, зокрема підручники з історії та української літератури. Так звана «воєнна поліція» вилучає українську художню та історичну літературу з бібліотек на територіях Луганської, Донецької, Херсонської областей.

‼️Такі дії агресора порушують статті 4 та 5 Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту. Відповідно до статті 8 Римського статуту міжнародного кримінального суду це воєнний злочин.

‼️Звертаюся до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти воєнних злочинів та порушень рф прав людини в Україні.

ЗакарпатПост цілодобово бореться на інформаційному фронті у ці складні часи, і зараз, як ніколи, ми потребуємо вашої підтримки. Під час війни ми втратили рекламу, а отже основну частину прибутків, спрямованих на те, щоб доносити вам оперативно найсвіжіші новини. Підтримайте сайт ЗакарпатПост фінансово. Одержувач: ТОВ «ЯСНО МЕДІА», Рахунок: UA163052990000026000003605115, ЄДРПОУ 43832020, ПриватБанк, призначення платежу: “Інформаційні послуги”.

ЗакарпатПост