У Чехії вже не знають, як справлятися з ромськими біженцями з України

Близько 80 ромських біженців з України у середу були змушені залишити своє помешкання у Страшице на Рокичанщині. Група прийшла сюди спонтанно. Господарі будівлі вже не могли справлятися з натиском біженців, тому звернулися за допомогою до пльзенської губернії.

читай тільки перевірені новини • підтримуй своїх • замовляй рекламу на сайті ЗакарпатПост • e-mail: [email protected]

Про це пише чеське видання novinky.cz

Близько 30 українських ромів спочатку прибули до будівлі Старої школи в Страшиці. «Здебільшого це були матері з дітьми. Ми запропонували їм довідку. Все працювало дуже добре, але поступово до них приходило все більше і більше. Ситуація стала нестерпною, загалом було понад сотню біженців. Будівля не розрахована на таку кількість людей. Крім того, місцеві жителі вже нервували», – зазначив Йозеф Рендл, голова асоціації, що володіє школою.

Він вирішив звернутися за допомогою до керівництва Пльзенщини. «Зрештою, ми домовилися, що всіх перемістимо», – додав губернатор Пльзень Рудольф Шпотак («Пірати»). Передачі почалися в середу вдень, на місці надала допомогу поліція, прибули також представники некомерційних організацій. «Звичайно, біженці не хотіли виходити звідси, але, на щастя, все пройшло гладко», – сказав Рендл.

Початкову групу з близько 30 членів, яка зареєструвалася в Регіональному центрі допомоги Україні, автобусом доставили до закладу в Нове Домки на Таховщині. «Нам довелося відправити ще близько вісімдесяти українських ромів. Вони раніше реєструвалися в інших місцях, де мають аварійний притулок», – пояснив губернатор.

Вісімдесят біженців виїхали потягом із залізничного вокзалу Рокичани у Празі рано ввечері середи. «Звідти вони попрямують на об’єкти в Біла-Єзова та Вишні Лхоти, деякі з яких, ймовірно, повернуться в Україну», – зазначив Шпотак.

ЗакарпатПост цілодобово бореться на інформаційному фронті у ці складні часи, і зараз, як ніколи, ми потребуємо вашої підтримки. Під час війни ми втратили рекламу, а отже основну частину прибутків, спрямованих на те, щоб доносити вам оперативно найсвіжіші новини. Підтримайте сайт ЗакарпатПост фінансово. Одержувач: ТОВ «ЯСНО МЕДІА», Рахунок: UA163052990000026000003605115, ЄДРПОУ 43832020, ПриватБанк, призначення платежу: “Інформаційні послуги”.

ЗакарпатПост