Хто такий пес Патрон і чому він став найвідомішою собакою світу. ВІДЕО

Наш сьогоднішній герой – чотрилапий. Це – зірка у всіх значеннях слова – Пес патрон. Собака-сапер зараз б’є всі рекорди за популярністю, ним захоплюються не лише українці, але й європейці та американці. У чому секрет слави цього милого сапера?

Більше інформації у Telegram https://t.me/zakarpatpost

Нещодавно на аукціоні продали миску, з якої песик пив воду у Львові. Стартова ціна становила 15 тисяч гривень. Патрону подарували вишиванку і він заполонив інтернет мімішними фотосесіями.

У травні собака став кінозіркою, отримавши заслужену перемогу на кінофестивалі в Каннах, де йому присудили премію Пальмовий пес — це найпрестижніша у світі кінопремія, якою нагороджують чотирилапих! Крім того, Патрон став обличчям мобільного додатку від рятувальників, який дозволяє повідомити про вибухонебезпечні предмети, які необхідно знешкодити. У травні  хвостатий отримав медаль від президента України «За віддану службу»

На території всієї Україні один за одним почали з’влятися мурали з зображеннням Патрона. І не тільки у Києві. Нещодавно в Ужгороді на огорожі стадіону Аванград художниця Катерина Туз поруч із двома іншими патріотичними арт-стрітами намалювала Патрона.

А ще – пес Патрон навчає українців поводженню з мінами. Відео оприлюднюють надзвичайники. Одним словом, не пес, а мрія!

Господарі мріяли, аби їхній улюбленець став зіркою, але готували його не до служби з розмінування територій, бо на війну не сподівалися, а до звичайних виставок для чотирилапих. Але так сталося, що наразі Джек-рассел-тер’єр Патрон – талісман чернігівських піротехніків, який разом із ними розміновує деокуповані території.

Господаря собаки звати Михайло Ільєв. Він – керівник  групи піротехнічних робіт Управління ДСНСУ Чернігівської  області.

 «Важко працювати,  бо багато різних запахів, особливо коли згорівша техніка, різні порохи , все перегоріло він починає чхати, а коли працюємо на протитанкових мінах він розуміє, що десь має бути щось закопане, його потрібно знайти і як щось знаходить він подає сигнал», – розповідає Михайло. Патрон на розмінування виїжджає щодня. Його змалку  привчали до вибухів та різних   запахів пороху. Але, каже Михайло Ільєв, з Патрона  ніхто не робив навмисне собаку – сапера.  Пес із родоводом і його взагалі  готували до виставок та змагань

«Слава повинна бути інакша, ніхто не розраховував, що під час війни він покаже себе з іншого боку і слава прийде не по виставках,  а прийде по розмінуванню», – каже власник хвостатого.  

Цікаво, що Патрон – це не бойовий  позивний чотирилапого, а ім’я за паспортом, яким назвав його син піротехніка. «Син у мене теж розбирається у калібрах. Він довго- довго думав , приходить і каже: «Давай назвемо «Пуля», я кажу, що якось не звучить. Він ще думав пів дня і каже», що давай назвемо Патрон», – ділиться спогадами Михайло.

Песик навіть не усвідомляє свою славу. Він працює не за гроші, не за зарплату, а безкорисно, як волонтер. Утім за працю отримує улюблені смаколики. А це – твердий сир.

Сторінки Патрона у соцмережах мають дуже багато підписників. І Патрон цього вартий. Адже він – не просто пес-сапер, а символ нескореного українського народу у цій страшній війні із росією.

ЗакарпатПост