Лікує медом та молитвою: мукачівський священник 18 років займається бджільництвом

На пасіці отця Івана живе до 70 сімей карпатських бджіл. З цим ремеслом вперше познайомив його дід, згодом бджільництво отець Іван вивчав у сільськогосподарському коледжі.

ПОРАДИ – корисна газета для всієї родини. Передплатіть на своїй пошті!

Свою пасіку священник назвав «Pcholnik Honey Season», що із старослов’янської означає бджоляр, пише Мукачівська міська рада.

Зараз його пчолинець це місце, де можна не лише скуштувати мед та побачити як створюється цей корисний продукт, сюди варто їхати заради того, аби відновити свої сили просто поспавши на вуликах, послухати гудіння бджіл, побути наодинці з природою і відпочити духовно.

Відео:

Детальніше про корисні властивості меду

Мед має заспокійливі властивості. Лише одна склянка теплої води з медом зніме втому і допоможе легко заснути.

Мед – відмінний пробіотик. Він покращує травлення і відновлює корисну мікрофлору організму, оскільки містить понад шість видів лактобацил і чотири види біфідобактерій.

Ферменти, що входять до складу меду, стимулюють процеси травлення та покращують обмін речовин. Білки, що містяться в меді, беруть участь в утворенні гормонів. Мінеральні речовини, присутні в цьому продукті, регулюють діяльність нервової системи, тканинне дихання, кровотворення.

Мед підвищує тонус та енергетичний рівень, надає людині сил. Завдяки наявності в меді ергогенного компонента, або так званого елементу підвищення працездатності, збільшується результативність спортивних занять. Недарма на час олімпійських ігор учасники дотримуються суворої дієти, в яку входить багато натурального меду.

Кислотно-лужний рівень меду становить від 3,2 до 4,5 рН, що дозволяє нормалізувати кислотно-лужний баланс в організмі. А також мед не викликає бродіння у шлунку, тому його рекомендують їсти для зменшення кислотного розладу.

Вживання меду сприяє поліпшенню обміну речовин, що, своєю чергою, впливає на стабілізацію маси тіла, поліпшення сну, працездатності, зниження нервової збудливості, больових відчуттів.

Мед – незамінне джерело природних цукрів (фруктози, глюкози та ін.), він легко засвоюється. З усіх харчових продуктів тільки мед засвоюється нашим організмом на 100%. Мед додає нам життєвої сили, бо організм засвоює його без зусиль.

Мед підвищує імунітет та активує захисні сили організму. Багатий антиоксидантами, цей продукт допомагає організму впоратися з різними хворобами.

Мед – чудовий засіб для загоєння різноманітних ран та порізів. Мед активізує фагоцитоз і лімфоток, підвищує процеси регенерації при місцевій дії на поверхню рани.

Мед пом’якшує шкіру, усуває сухість і лущення, підвищує тонус шкіри, завдяки чому мед часто використовують у косметичних цілях.

Це далеко не весь перелік корисних і лікувальних властивостей меду. Мед також набуває тих чи інших цілющих властивостей залежно від того, з яких рослин зібраний нектар.

Застереження до вживання меду

Незважаючи на всі перелічені лікувальні властивості, застосування меду має також і протипокази.

Важливо знати, що мед може бути дуже сильним алергеном, а отже, одними з найважливіших протипоказань є індивідуальна чутливість до меду і харчова алергія на продукти бджільництва. Людям, які мають схильність до алергії, слід вживати мед у мінімальних кількостях, а перед його вживанням необхідно проконсультуватися з лікарем.

При цукровому діабеті вживати мед потрібно з великою обережністю, попередньо обов`язково варто проконсультуватися з лікарем-ендокринологом.

Мед не рекомендовано давати дітям до 2-х років, щоб уникнути можливих алергічних реакцій. Мед також містить велику кількість поживних речовин, мікроелементів та ферментів, які травна система дітей в такому віці ще не здатна засвоїти.

Закарпатпост