Сезон «закарпатської віагри»: усе що ви не знали про бриндзю

Її пропонують внести до переліку елементів нематеріальної спадщини ЮНЕСКО та визнали першим товаром, який має позначку географічного зазначення. Гуцульську бриндзю називають «білим золотом Карпат», виробляють чи не в кожній родині західної України, проте, найбільше різноманіття легендарного овечого сиру можна знайти на фестивалі-ярмарку «Гуцульська бриндзя», який традиційно проводиться восени, із завершенням полонинського сезону.

передплати газету Поради Здоров’я на своїй пошті 💛 індекс 89266 💙 замовляй рекламу в газету 067 666 90 90

Редакція Rakhiv.City зібрала цікаві факти про бриндзю — овечий сир-«гуцульську віагру».

Головні факти:

Слово «бриндзя» запозичене з румунської мови, де воно означає сир взагалі.

Вистояний, перемелений сир не можна солити йодованою сіллю, не треба набивати відразу після соління у посудину. Бриндзя має відстоятися.

Справжня гуцульська бриндзя розсипчаста і солена.

Бриндзя — найулюбленіша їжа горян, важливий продукт румунської, болгарської та української кухні.

«Гуцульською віагрою» бриндзю називають, бо вона підвищує загальний тонус організму і сприяє підвищенню потенції чоловіків.

Основні компоненти бриндзі — свіже овече молоко та закваска, так званий кляг, добутий зі шлунку молочного ягняти. Технологія виготовлення продукту передбачає скисання нагрітого молока з закваскою з подальшим його збиванням та формуванням соковитих грудочок — будзів, які розміщують у чисте полотно та підвішують, щоб стекла рідина.

Бриндзя для гуцула — це не тільки продукт для споживання, це передусім багаторічний досвід і життя людей, це звук трембіти навесні, коли вівчарі йдуть на полонину, це ватра і гори, оповиті туманом, це любов до природи та людей.

Вітамінний склад бриндзі

Оскільки цей вид сиру не піддається впливу високих температур, всі корисні речовини в його складі зберігаються.

Бриндзя багата такими вітамінами і мікроелементами:

вітамінами групи В, необхідними для правильної роботи нервової системи;

вітаміном С, що зміцнює імунітет;

вітаміном Е, що забезпечують насичення головного мозку киснем;

кальцієм, що впливає на зміцнення кісток;

фтором, що стимулює роботу щитовидної залози.

Користь бриндзі для організму

Поживні речовини бриндзі практично повністю засвоює організм людини, завдяки її консистенції.

Бриндзя нарівні з яфиною (чорницею) покращує зір, мікрофлору шлунку, додає енергії і бадьорості.

Бриндзя підвищує захисні функції імунітету, збагачує організм кальцієм та іншими мінеральними добавками.

Вплив на опорно-руховий апарат

Дієтологи радять регулярно вживати цей продукт дітям, вагітним жінкам і літнім людям, оскільки високий вміст кальцію, що має бриндзя, благотворно впливає на кістки та опорно-руховий апарат загалом. Також бринза є відмінною профілактикою таких захворювань, як рахіт та остеохондроз. Регулярне вживання бриндзі при переломах значно скоротить час загоєння травми.

Вплив на шкіру

Включення продукту до раціону сприяє очищенню шкіри зсередини. Це можливо завдяки нормалізації роботи органів травлення і сечостатевої системи. У бриндзі міститься величезна кількість живих біфідобактерій, які благотворно впливають на кишечник. З їх допомогою практично повністю відновлюється його мікрофлора. Крім того, продукт володіє легким антисептичним ефектом.

Вплив на нервову систему

Бриндзя благотворно впливає і на нервову систему людини. Регулярне вживання цього кисломолочного продукту знижує ймовірність виникнення нервових розладів, відчуття паніки, стресу і навіть депресії. Крім того, бриндзя здатна захищати нервові закінчення і покращувати настрій.

Чи можна їсти бриндзю під час дієти?

Віднести цей сир до дієтичних страв важко. Тож бажаючим позбутися зайвої ваги слід скоротити, або припинити, вживання бриндзі, яка містить багато жирів.

Разом із цим, людям з активним фізичним навантаженням багаті білком ропні сири відмінно підійдуть для щоденного раціону.

Бриндзя придатна для білкової дієти, під час «сушки» тіла (наприклад, бодібілдерам та спортсменам, які займаються армреслінгом). Овечийі козячий твороги відновлюють еластичність тканин, сприяють зростанню клітин м’язів, м’язової тканини.

З якого віку можна давати бриндзю дітям?

Малюкам до одного року педіатри не рекомендують давати цей сирний продукт. Лікарі підкреслюють, що у такому віці травна система ще повністю не сформувалася, зубів поки недостатньо, а нирки дитини не зможуть переробити мінеральні солі, що містяться у продукті. Втім після двох років дітям сміливо можна давати бриндзю.

ЗакарпатПост