28 серпня Православна Церква відзначає Успіння Пресвятої Богородиці

Успіння Пресвятої Богородиці свідчить про те, що не тільки душа може знаходитися в Царстві Божому на небесах, а може знаходиться і тіло. Ось тіло Господа Ісуса Христа, Який Воскрес із мертвих і Вознісся на небо – де? На небесах! І не тільки тіло Христа Спасителя, і й тіло Божої Матері. Тому ми і святкуємо сьогодні Успіння, тобто вознесіння тілом Божої Матері на небеса.

Церква розповідає, що після розп’яття, воскресіння і вознесіння Ісуса Христа його мати Діва Марія провела останок свого земного життя у Єрусалимі, проповідуючи християнство.

Та ось 28 серпня настав день, коли вона перейшла до Царства Небесного. Згідно з біблійними переказами, одного разу під час молитви Богородиця побачила Архангела Гавриїла, який колись сповістив їй новину про те, що вона стане матір’ю Ісуса.

Цього разу він повідомив, що через три дні душа Марії покине тіло. Пресвята Діва встигла за цей час попрощатись з близькими та учнями Христа, а потім у їхній присутності возз’єдналась з Богом. Це подарувало їй вічне небесне існування.

Звідси й пішла назва свята Успіння Пресвятої Богородиці — тиха, мирна смерть Діви Марії.

28 серпня заведено ходити до церкви та молитись до Діви Марії за здоров’я близьких. Під час урочистої служби освячують хліб, горіхи, мед, фрукти й зерно.

Після цього родина збирається вдома за святковим столом та може скуштувати продукти, від яких утримувалась впродовж Успенського посту (14-27 серпня).

У цей день заборонено гуляти весілля, важко працювати, сваритись та бажати комусь зла.

ЗакарпатПост