Із історії Закарпаття: Ужоцькі термальні води та Геракл у фонтані

У кожному із сіл району є особливі гідрологічні «скарби», які варті уваги відвідувачів.

zakarpatpost.net новини, яким довіряють

Так, в селі Ужок (Закарпатська область, Ужгородський район) є 13 мінеральних джерел та 5 розвіданих свердловин. Тамтешня вода насичена магнієм, барієм та залізом. Використовують воду з джерел із давна у власних потребах місцеве населення та приїжджі туристи.

Про це пише Ужанський національний природний парк.

Ужоцькі води вабили до себе як місцевих чиновників та духівників, так і представників аристократії великих міст, переважно польських, адже Закарпаття межує з Польщею. До нас дійшли відомості про те, що три з цих джерел використовувалися для пиття, а чотири (завдяки температурі близько 11 градусів за Цельсієм) – для купання.

«Золотий вік» водолікувального курорту припадає на ХІХ століття. Оздоровниця була оснащена модерним на ті часи купельним обладнанням, достатньою кількістю будов, липово-смерековим парком із фонтанами і скульптурами, однією з яких був і Геракл. Ця статуя заслужено вважається найдавнішою пам’яткою залізоливарного мистецтва Закарпаття.

фото Флоріана Заплетала, Ужок, 1920 р.

Скульптура Геракла була перевезена в Ужгород до замку з села Ужок у 1947 році. У минулому пам’ятник прикрашав фонтан санаторію, зруйнованого у Першу світову війну.

Автор скульптури – В. Кінне. Геракл був відлитий на заводі у с. Тур’ях Реметах, що на Перечинщині у 1842 році. Завод отримав назву Ужгородський.

ЗакарпатПост