9 грудня велике свято – Зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці

Сьогодні за новим церковним календарем відзначають велике свято – Зачаття Пресвятої Богородиці та згадують святу Анну, матір Діви Марії, яка подарувала світу Ісуса Христа.

передплати газету ПОРАДИ пошті 💛 індекси: 91145, 91146 💙 рекламуйся в газеті 050 888 50 50 ціну знижено!

Свята Анна, мати Пресвятої Богородиці, була молодшою дочкою священика Матфана з Віфлеєму, який походив з коліна Левіїного. Вона вийшла заміж за святого Іоакима, який був родом з Галії. Довго свята Анна була безплідною, але як минуло 20 років, за полум’яними молитвами святого подружжя, Ангел Господній звістив їм про Зачаття Дочки, яку благословлятиме весь рід людський.

Зачаття святою Анною відбулося в Єрусалимі, де і народилась Пресвята Діва Марія. Більшість ікон присвячених Зачаттю святою Анною, зображають, Пресвяту Діву, яка топче голову змію. Внизу ікони, по її сторонам, святі Іоаким і Анна зображаються зазвичай з молитовно піднятими доверху руками. Очі їх також підняті до верху і споглядають Божу Матір, Яка ніби парить у повітрі з розпростертими долонями. Під Її стопами зображений шар, обвитий змієм, що означає диявола, який в особі впалих прабатьків прагне підкорити своїй владі всю вселенну.

Ще з часів Древньої Русі день свята Зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці шанувався на нашій землі. Особливо це свято вшановували вагітні жінки.

Свята пророчиця Анна була дружиною Елкани і була безплідною. Елкана взяв собі ще одну дружину, Феннану, від котрої народжувались діти. Анна сильно сумувала і відчувала себе нещасною,і кожного дня молилась про звільнення від безпліддя. Вона дала обітницю присвятити дитя Богу. Одного разу, коли Анна полум’яно молилась в храмі, священик Ілій вирішив, що вона п’яна, і став їй докоряти. Але свята лагідно вилила свою скорботу і, отримавши благословення, повернулась додому. Після цього Анна зачала і народила сина, якого назвала Самуїлом (що означає «Випрошений у Бога»). Коли дитина досягла юнацького віку, мати сама привела його до священика Ілія, і він залишив Самуїла служити при скинії (1Цар. 1; 2, 1-21).

УПЦ МП відзначатиме свято 22 грудня за старим календарем.

ЗакарпатПост