Зцілення через історії та мистецтво: в Ужгороді започаткували проєкт для дітей

Мистецький центр «Кубло» розпочинає новий проєкт для дітей і дорослих «Чути дітей». Мета- дати дітям безпечний простір і знання, які допоможуть їм сформулювати свої почуття, розповісти про історії життя в часи війни — як вони почуваються, що важливо, що турбує, про що роздумовують.

повідомлення, рекламу, вакансії, втрати замовляйте в газетах Закарпатські оголошення та Робота Гроші ✅ 050 222 50 50, вайбер ℹ️ комплексне розміщення реклами: групи, сторінки, сторіси, газети, сайт

Як повідомляє Ужгородський пресклуб, проєкт передбачає короткий офлайновий курс зі сторітелінгу для дітей 11-16 років за 4 напрямками:

• література — розповідь через написання історій, керівниця літературного напрямку — відома закарпатська письменниця Тетяна Літераті;

• візуальне мистецтво — розповідь за допомогою малюнка, фото тощо, тьютор — львівський художник Віктор Лавний;

• аудіо студії — запис подкастів, інтерв’ю, розповідей, тьютор — викладач Закарпатської академії мистецтв, засновник подкасту «Глибше» Роберт Довганич;

• плейбек- та форум-театр — розповіді через безпосереднє програвання історій, цей напрямок веде студія з Харкова «Станція Уж».

До участі в проекті запрошуються місцеві діти та ті, хто вимушено переїхав на Закарпаття, адже спільна діяльність – найкращий спосіб знайти нових друзів, розширити коло спілкування, знайти точки опори, впевненість у собі та майбутньому.

У кожному напрямку працюватимуть дві вікові групи – 11-13 та 14-16 років, в кожній по 10-15 дітей, які матимуть по чотири 2-годинні заняття. Протягом занять кожна група дізнається про основи сторітелінгу в обраній формі, кожен учасник створить власну історію (напише, намалює, запише чи зіграє). Всі заняття відбуватимуться у супроводі професійного психолога.

Зареєструватися та отримати більш детальну інформацію можна за посиланням: https://forms.gle/PiG664XMmjYQkNq16

Як розповіла Тетяна Смріга, керівник ГО «Мистецький центр «Кубло», у березні запланована велика виставка в Ужгороді з історій, розказаних дітьми. «Це буде важливим документом війни, можливістю для дорослих побачити світ очима їхніх дітей, переосмислити нову реальність. Під час виставки будуть також інші події для дітей і дорослих — вистави, дискусії, кураторські екскурсії», – каже Тетяна Смріга.

Це міжнародний проект, в якому беруть участь також організації зі Словаччини — Education for Equality and Ecology та Боснії і Герцеговини — Human in Action Bosna and Herzegovina. Партнери діляться з командою проекту своїм досвідом переживання і документації війни на Балканах, роботи з дітьми та дорослими, опрацювання пам’яті й травм, інтеграції переміщених осіб.

ЗакарпатПост