Офіс генпрокурора закрив кримінальну справу проти лідерки Руху підтримки закарпатських військових

Офіс генерального прокурора України закрив кримінальне провадження щодо керівниці волонтерської організації Рух підтримки закарпатських військових через відсутність в її діях складу злочину.

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦 замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: [email protected]

Про таке Галина Ярцева розповіла у коментарі Varosh.

За її словами, тепер має бути закрита інша – фактова – частина кримінального провадження.

«Півтора року тому була відкрита кримінальна справа спершу за фактом, потім по цій справі мене визначили, начебто, основною фігуранткою. Зараз з мене обвинувачення зняли. Відповідно, якщо з головного фігуранта знімається вина, має бути закрита і фактова частина», – розповіла Галина Ярцева.

Також, розповіла волонтерка, у Русі підтримки закарпатських військових чекають на зняття арешту з волонтерського майна, яке було виучене в рамках кримінального провадження.

«Нам за цей час повернули лише продукти харчування та засоби гігієни. Всі вилучені волонтерські кошти, як і наші особисті кошти, комп’ютери, наші мобільні телефони – все це досі, вже як півтора року під арештом», – розповіла Галина Ярцева.

Кримінальне провадження за фактом, за її словами, має закривати слідчий орган, який вів справу.

«Це величезна перемога, ключова. І я дякую усім, хто був зі мною, з Рухом увесь цей час», – сказала Галина Ярцева.

25 травня 2022 року в офіс волонтерської організації Рух підтримки закарпатських військових з обшуками, начебто, через торгівлю гуманітарним вантажем, прийшли працівники управління СБУ й поліції. Обшуки у волонтерському офісі тривали впродовж двох днів.

Під час обшуків, які проводилися, за твердженнями волонтерів, незаконно й без необхідного ордеру, з приміщень організації було вилучено документи, комп’ютери, телефони, всю волонтерську допомогу, включно із тією, що вже була готова до відправки на фронт. Також правоохоронці вилучили особисті мобільні телефони та комп’ютери з помешкань окремих волонтерів організації.

Після цього Галина Ярцева оголосила, що готує позовні заяви до суду на СБУ, поліцію та прокуратуру Закарпатської області про захист честі та гідності.

Тоді ж лідерка Руху підтримки закарпатських військових оприлюднила відкрите звернення до президента із закликом втрутитися у ситуацію щодо блокування волонтерського руху.

ЗакарпатПост