52 тисячі словаків зібрали на снаряди для України понад €3 млн

Громадяни Словаччини, які не підтримали позицію свого уряду, що не приєднався до ініціативи Чехії закупівлі боєприпасів для України, зібрали вже майже €3 млн самотужки.

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦 замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: [email protected]

Про це йдеться на сайті ініціативи зі збору коштів Munícia pre Ukrajinu, пише Еспресо.

Кошти на закупівлю боєприпасів для України пожертвували майже 52 тис. громадян Словаччини. За сім днів було зібрано €3 212 436.

“Доведімо, що Словаччина не боягузка і стоїть на правильному боці історії. Ми допоможемо Україні, незважаючи на наш проросійський уряд”, – наголошують автори збору.

На початку активісти ставили за ціль зібрати €250 тис. із сподіванням, що згодом вдасться досягнути €1 млн.

“До неї (чеської ініціативи, – ред.) вже приєдналися понад двадцять країн. На жаль, Словаччини серед них досі немає. Уряд Словацької Республіки та прем’єр-міністр Фіцо відмовилися приєднатися до ініціативи. Було б прикро, якби так і залишилося. Ми відмовляємося прийняти відмову в допомозі постраждалому від війни сусіду. Давайте покажемо, що не тільки вони вирішують. Ми переконані, що позиція влади не відповідає позиції більшості громадян. Ми впевнені, що ми, жителі Словаччини, хочемо і знаємо, як допомогти”, – йдеться у повідомленні на сайті ініціативи.

19 квітня Sky News повідомляв, що словаки зібрали на снаряди для України майже €2 млн після відмови уряду підтримати ініціативу Чехії.

“Коли я дізнався про ініціативу чеського уряду, я був дуже радий почути, що шукають всі способи допомогти Україні захиститися від агресора, бо іншого шляху немає”, – сказав один з організаторів збору коштів на снаряди – 99-річний журналіст Отто Сімко, який пережив Голокост.

Водночас він наголосив, що окупантів РФ потрібно вигнати з України, аби “можна було говорити про мир на умовах, які відповідають українській незалежності”.

18 квітня, LRT повідомляв, що словаки не підтримують позицію свого уряду щодо війни в Україні, який не долучився до чеської ініціативи з закупівлі боєприпасів, тож самотужки збирають гроші.

Підпишіться на наш Телеграм https://t.me/zakarpatpost

ЗакарпатПост