Землю накрила екстремальна геомагнітна буря

Геомагнітна буря на Землі вперше за 20 років досягла найвищого рівня: у ніч на суботу K-індекс піднявся до максимальної позначки – 9.

передплати газету Поради Здоров’я на пошті 💛 індекс 89266 💙 ціну знижено! реклама в газеті 050 888 50 50

Про це повідомляє УП з посиланням на Центр прогнозування космічної погоди, CNN.

Центр прогнозування космічної погоди використовує “K-індекс”, щоб описати наскільки активність сонця впливає на магнітне поле Землі. K-індекс коливається від 0 до 9, де 0 означає спокій або відсутність впливу, а 9 означає найсильнішу геомагнітну бурю.

У ніч на 11 травня на три години K-індекс піднявся до 9, тобто відбулася екстремальна геомагнітна буря. Сонячна буря, ймовірно, триватиме до вихідних.

Кілька викидів корональної маси — хвиль сонячної плазми, які Сонце викинуло на початку цього тижня — прямують до Землі. Це є причиною полярного сяйва.

Шторм може вплинути на електромережу, а також на супутниковий і високочастотний радіозв’язок. Можуть бути збої у GPS та на космічних кораблях. Останнього разу шторм G5 був в жовтні 2003 року. Тоді це призвело до відключень електроенергії в Швеції та пошкодження трансформаторів у Південній Африці.

Нагадаємо: Центр прогнозування космічної погоди NOAA попереджав про геомагнітні бурі, які триватимуть до вечора суботи 11 травня. На 10 та 11 травня прогнозували магнітну бурю з активністю К-індексу 5 та 6 відповідно.

Підпишіться на наш Телеграм https://t.me/zakarpatpost

ЗакарпатПост