Ухилення від призову на військову службу – до позбавлення волі засуджено трьох закарпатців

За публічного обвинувачення прокурорів окружних прокуратур трьох мешканців Закарпаття засуджено до 3 років позбавлення волі за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації (ст. 336 КК України).

читай новини zakarpatpost.net 💛💙 замовляй рекламу на сайті, в газетах, в журналі, в групах, сторісах, на сторінках Фейсбук, Інстаграм, Ютуб, ТікТок 👉 вайбер: 050 888 50 50

Йдеться про випадки, які трапилися на Мукачівщині, Берегівщині та Тячівщині. Так, прокурор Мукачівської окружної прокуратури у суді довів вину 43-річного чоловіка, який у грудні минулого року письмово відмовився від проходження служби та написав відповідну заяву. Будучи придатним за станом здоров’я, засуджений мотивував свою відмову стали до лав ЗСУ сімейними обставинами – тим, що на його утриманні перебуває матір. Документів на підтвердження цього чоловік не надав, а згодом – визнав свою вину у скоєному.

Інший обвинувачений – 51-річний мешканець Берегівщини – також не пішов до війська через сімейні обставини. Причиною стала наявність у нього 7 дітей, троє з яких – неповнолітні. Як пояснив чоловік, вони виховують їх разом зі співмешканкою, однак у свідоцтвах про народження інформація про нього як про батька – відсутня. Попри це, обвинувачений вважав, що має право на відстрочку, тож для відправлення у військову частину у визначений час не з’явився. Берегівська окружна прокуратура довела, що жодних заяв на оформлення відстрочки закарпатець не подавав, тож суд визнав його винним в ухиленні від мобілізації.

До позбавлення волі за публічного обвинувачення Тячівської окружної прокуратури засуджено і мешканця с. Вільхівці. Ще в листопаді 2022 року він пройшов військово-лікарську комісію у центрі комплектування, отримав повістку на відправку у військову частину, однак вказані там вимоги проігнорував. 31-річний чоловік написав відповідну заяву, відмовившись від призову за мобілізацією, а в подальшому пояснював, що проходити військову службу не бажає через проблеми з серцем.

Наразі вирок щодо жителя Мукачівщини набрав законної сили, в інших двох випадках ще триває час на апеляційне оскарження, повідомляє Закарпатська обласна прокуратура.

Примітка: вирок суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого КПК України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції (ст. 532 КПК України).

ЗакарпатПост

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *