Сьогодні – Троїцька батьківська поминальна субота

Перед святкуванням Зіслання Святого Духа проходить Троїцька батьківська поминальна субота. Вона починається з вечора п’ятниці спеціальною службою – парастасом (з грецької – клопотання). Вся Православна Церква молиться перед Господом за своїх одвіку спочилих членів. Таким чином вони прилучаються до свята заснування Церкви Христової. Адже Дух Божий все в світі освятив: і живих, і померлих. Тому отці Церкви поминали своїх відійшлих у вічність батьків, братів і сестер.

Читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост

Панахиди служилися ще в катакомбній Церкві, коли перші християни в Римській імперії були гнані. І слово «панахида» в буквальному перекладі з грецької мови означає «служіння вночі». Коли Церква стала вільною, вийшла з катакомб, то панахида стала службою за покійних. Із часом з’явилися особливі поминальні суботи у період постів.

Неділя перед Трійцею присвячена спомину Першого Вселенського собору, а разом з цим і спомину всіх святих отців, яким ми завдячуємо нашою вірою. А безпосередньо перед святом Живоначальної Трійці ми маємо день спомину наших батьків, тобто безпосередньо тих людей, яким ми завдячуємо досвідом нашої віри.

У суботу лунатимуть особливі молитви за захисників України, за тих людей, які невинно загинули на полі бою, особлива молитва за тих, хто загинув в автокатастрофах, можливо в певних складних обставинах, пожежі чи на роботі.

Заупокійні панихиди пройдуть в усіх церквах Закарпаття, зокрема, і в Ужгороді. «Дорогі брати і сестри! У суботу, перед святом Пʼятидесятниці, Церквою встановлений день особливого поминання від віку спочилих православних християн. З цієї нагоди в єпархіальному храмі прп. Амфілохія Почаївського (м. Ужгород, вул. Станційна,16 а) 22 червня 2024 року, після закінчення Божественної літургії буде звершена заупокійна панахида. Початок Літургії о 9-й годині. Запрошуємо всіх до спільної молитви», – повідомив єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій.

ЗакарпатПост