Сьогодні – День Святого Духа

24 червня, на другий день свята П’ятидесятниці, в День Святого Духа, на Закарпатті у церквах звершуються Божественні літургії.

передплати газету ПОРАДИ пошті 💛 індекси: 91145, 91146 💙 рекламуйся в газеті 050 888 50 50 ціну знижено!

Після Різдва і Воскресіння Христового це свято належить до найбільших свят церковного року. Святковий день Святої Тройці називається П’ятидесятницею тому, що зішестя Святого Духа на Апостолів сталося в п’ятдесятий день після Воскресіння Христового.

У цей день ми вшановуємо Третю Іпостась Пресвятої Трійці – Духа Святого, що є всюди і все наповняє, оживотворяє і благословляє. Це свято було встановлене Церквою заради величі Пресвятого і Животворчого Духа, Який один від Святої і Животворчої Трійці, на противагу вченню єретиків, що відкидали Божество Святого Духа і єдиносущність Його з Богом Отцем і Сином Божим. Зішестя Святого Духа на апостолів і перебування Його у світі, в Церкві й у таїнствах, які діють у ній, мають для нас надзвичайно велике значення, адже цим довершилася справа домобудівництва нашого спасіння.

Святий Дух явив непереборну силу в Церкві Христовій: в подвигах святих апостолів, мучеників зміцнював їх, дав їм силу і мужність переносити страшні муки і страждання за Христа. Святий Дух говорив устами святих отців на Вселенських і Помісних соборах. Його дією утверджені всі істини православної віри, які ми сповідуємо і виконання яких стає нам спасінням.

Деякі тисячолітні традиції і обряди наших пращурів, звичайно, були втрачені і призабуті, деякі були змінені або спрощені, але народна пам’ять все ж таки зберегла бодай елементи і головні атрибути Зелених свят.

Напередодні Зеленої неділі, у суботу, що називалася клечаною, хату, подвір’я та господарські будівлі прикрашали клечанням – зеленими гілками дерев. Гілки встромляли в стріху, на воротах, біля вікон, за ікони. Підлогу або долівку в хаті встеляли запашними травами: осокою, любистком, м’ятою, пижмою, ласкавцями, лепехою.

Як і всі інші свята наших пращурів, Зелені свята базувалися на хліборобських традиціях сонячного циклу. Але окрім культу Сонця і культу померлих предків, в основі Зелених свят лежав культ дерева і квітів. Можливо, тисячолітня традиція прикрашати житло на Зелені свята зеленим віттям і була пов’язана з давнім культом і святом дерев.

ЗакарпатПост