На Закарпатті реформують шкільне харчування: чи стане їжа якісною та корисною для школярів

Реформа передбачає забезпечення дітей якісною та корисною їжею в школах, формування культури здорового харчування, підвищення кваліфікації кухарів, модернізацію їдалень тощо.

передплати газету Поради Здоров’я на пошті 💛 індекс 89266 💙 реклама в газеті 050 888 50 50 Ціну знижено!

Приклади успішно втілених кейсів та напрямки подальшої роботи під час регіональної студії «Реалізація реформи шкільного харчування у закладах освіти Закарпатської області» обговорили представники обласної влади, депутати, керівники відділів освіти РВА, місцевих органів управління освітою, профтехів, шкіл та інші.

Відкрив захід і привітав його учасників Юрій Гузинець – заступник голови Закарпатської ОВА. Він підкреслив важливість впровадження змін до організації та забезпечення дітей якісною й поживною їжею, особливо під час війни.

Як відзначила директорка департаменту освіти і науки, молоді та спорту ОВА Мар’яна Марусинець, на Закарпатті діє Регіональна програма реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року, яка включає створення безпечного освітнього середовища, підвищення рівня організації харчування, збільшення кількості учнів, охоплених гарячим харчуванням, створення модернізованих харчоблоків із сучасним обладнанням та інше.

За оперативною інформацією від громад, цього року харчування забезпечили для понад 51 тисячі школярів, зокрема дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, з особливими освітніми потребами та дітей із малозабезпечених родин. Також у 101 закладі освіти за підтримки Всесвітньої продовольчої програми ООН гарячі обіди продовжують отримувати учні початкових класів.

У регіоні триває й модернізація шкільних харчоблоків. За кошти місцевих бюджетів та партнерських організацій протягом цього періоду реформи в понад 60 школах області відремонтували їдальні. Ще для більш ніж 100 закладів придбали кухонне оснащення. Цьогоріч субвенції від держави на закупівлю обладнання, створення та модернізацію харчоблоків отримали 2 школи.

Під час основної сесії студії учасники також обговорили досвід інших регіонів і громад у реалізації реформи, а також окреслили ключові напрямки подальшої роботи – підвищення кваліфікації, перепідготовки кухарів, модернізація харчоблоків, промоція здорового харчування.

У панельних дискусіях також узяли участь очільник Берегівщини Віталій Матій, депутатка обласної ради Юдіта Петеї, заступник Ужгородського міського голови Іван Завидняк, директорка Інституту професійно-технічної освіти Національної академії педагогічних наук України Валентина Радкевич, представниця Програмного департаменту ВПП ООН Наталія Кость, начальник Берегівського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області Степан Барзул та директорка Берегівського професійного ліцею сфери послуг Оксана Кулієвич.

У межах практичної частини заходу у виробничій лабораторії Берегівського професійного ліцею сфери послуг для них провели майстер-класи з приготування страв з оновленого відповідно до передових європейських практик шкільного меню, повідомляє Закарпатська обласна державна адміністрація.

фото – Закарпатська ОДА.

ЗакарпатПост

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *