27 вересня Всесвітній день без м’яса

Це свято є частиною Всесвітнього тижня без м’яса (World Meat Free Week), який заохочує людей утримуватися від споживання м’яса протягом семи днів.

передплати газету ПОРАДИ на пошті – індекс 91145 – ціну знижено! – рекламуйся в газеті 050 888 50 50

Ініціатива спрямована на підвищення обізнаності про екологічні, медичні та етичні наслідки споживання м’яса. Кампанія отримала міжнародну підтримку і відзначається в різних країнах, включаючи Канаду, Нову Зеландію, Великобританію та США.

Започаткований у 2013 році активістками кампанії Лейні Брейчер і Мелісою Хоббс, а нині проведений організацією Bowel Cancer Australia, популярний щорічний Тиждень без м’яса продовжує зростати в масштабах.

Дні без м’яса були частиною багатьох традицій і релігій протягом тисячоліть. У минулому англійське законодавство забороняло м’ясникам і бакалійникам забивати тварин або продавати м’ясо по п’ятницях і суботах. Пісні дні також запроваджувалися під час війни або в інших скрутних умовах, щоб зберегти продукти харчування. В православній релігії віряни дотримуються тривалих постів та пісних днів щотижня.

Червоне м’ясо (яловичина, свинина, баранина) та продукти переробки м’яса (ковбаса, сосиски) при надмірному вживанні та неправильний термічній обробці (смаження, копчення) є причиною багатьох захворювань, зокрема, серцево-судинної системи (атеросклероз та його ускладнення – ішемічна хвороба серця, інфаркт, інсульт), порушень обміну речовин, надмірної ваги та ожиріння, онкологічних захворювань.

А ще існує зв’язок між вживанням обробленого м’яса і раком кишечника за рахунок утворення канцерогенних нітрозосполук. Насичені жири в червоному м’ясі пов’язані з підвищеним ризиком раку кишечника, ендометрії, лімфоїдних і гематологічних злоякісних пухлин.

Всесвітній тиждень без м’яса – це більше, ніж просто дієтичний виклик, це рух, який заохочує до роздумів про наші харчові звички та їхні ширші наслідки. Беручи участь у ньому, люди можуть позитивно вплинути на планету, своє здоров’я та добробут тварин.

В цей день просять відмовитись від споживання м’яса, натомість споживати більше овочів, фруктів, злаків та бобових. А також дізнатись більше про вплив рослинного харчування на організм людини.

ЗакарпатПост

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *