Легенда оперного співу, закарпатка Гізела Ціпола відзначає ювілей

27 вересня виповнилося 80 років Гізелі Циполі – видатній українськоій оперній співачці, володарці численних музичних премій, педагогині, народній артистці СРСР, дружині славетного диригента Стефана Турчака.

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦 замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: [email protected]

Гізела Ципола виконала понад 50 оперних партій, найвідоміші серед яких: Чіо-Чіо-Сан, Мімі, Тоска, Аїда. Після тріумфального виступу в Японії на Міжнародному конкурсі “Мадам Баттерфляй” у 1976 р., здобувши першу премію, співачка стала володаркою титулу “Краща Баттерфляй світу”. Шість років поспіль Гізела Ципола була визнана найкращою оперною співачкою срср і при цьому була “невиїзною”, виняток – Японія.

Тавро “невиїзної” співачка мала через дідуся-емігранта в США. Їй дозволяли гастролювати лише в країнах соцтабору. Не дали можливості стажуватися в Ла Скала, позбавили можливості співпрацювати з Covent Garden, паризькою Grand Opera, віденською Staatsoper, а виставу “Мадам Баттерфляй” після повернення Гізели Циполи з Японії одразу зняли в Київській опері з репертуару.

Народилася майбутня співачка в селі Гать на Закарпатті. “Один мій дід – австрієць, інший – словак, але я записана по бабусі – угоркою.”, – розповідала Гізела Ципола.

Співала змалечку. Закінчила Ужгородське музичне училище і Харківський інститут мистецтв за класом співу.

Майже 20 років була солісткою Київського театру опери та балету імені Т.Шевченка. Багато виступала з концертами, гастролювала. Викладала у Київській консерваторії.

Невдовзі після втрати чоловіка, Стефана Турчака, у розквіті сил і таланту в 49 років Гізела Ципола залишила сцену, а пізніше й Киїів, повернувшись до Закарпаття. Без чоловіка опера перестала для неї існувати.

Тоді, вона пішла зі сцени непереможною, легендарною і загадковою. Але і зараз, у такі чудові роки, Гізела Альбертівна повна творчих сил, і цікавих музичних ідей…

“З одинадцяти років моє творче і особисте життя так закрутилося, що я не бачила, ні коли розпускаються дерева, ні коли опадає листя. А сьогодні будь-якої вільної хвилини їду на дачу, займаюся квітами.”, – розповідала Гізела Ципола в одному з інтерв’ю.

Все вирощує власноруч, особливо любить квіти, яких у співачки дуже багато і квітують з весни до осені.

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.

ЗакарпатПост

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *