Обвинуваченим у справі про зґвалтування дівчинки на Закарпатті «допомагають» втекти від правосуддя через мобілізацію

Двоє обвинувачених у справі зґвалтування дівчинки на Закарпатті намагаються уникнути відповідальності. У березні цього року їм виповнилося 18 років, і саме зараз, перед завершенням судового розгляду, обвинувачені вирішили мобілізуватися. При цьому, вони не мають військової освіти, не служили строкову службу та не є офіцерами запасу, тому їх не можуть мобілізувати без добровільної згоди.

Як повідомляє юридична компанія «Міллер», зараз вони чомусь поїхали саме до Обухівського РТЦК у Київській області, хоча постійно проживають у Закарпатській області. Такий крок викликає чимало запитань: навіщо їм їхати до іншого регіону? І чому обвинувачені вирішили мобілізуватися саме перед дебатами, тобто завершальною фазою процесу, після якої суд має оголосити свій вирок? Чи не є це спробою уникнути суду?

Аналогічна ситуація й саме з Обухівським РТЦК мала місце у Кагарлицькій справі, коли обвинувачені у зґвалтуванні поліцейські також вирішили мобілізуватися саме перед оголошенням вироку. Це лише підсилює підозри щодо використання мобілізації як способу уникнути правосуддя
(Прим.: Кагарлицьку справу веде адвокатка Юридичної компанії Міллер Анна Калинчук, яка відстоює права потерпілої та бореться за справедливість у цьому процесі.

Під час попередніх судових засідань, які відбулися напочатку жовтня цього року, суд завершив дослідження всіх доказів обвинувачення та захисту та клопотань сторін, і ми планували переходити до судових дебатів.

Проте, сьогодні вранці захист обвинувачених подав до суду клопотання, у якому просить відкласти судовий розгляд на іншу дату, мотивуючи це тим, що вчора, 21 жовтня, двоє обвинувачених нібито були мобілізовані Обухівським РТЦК. На підтвердження цього захист надав ніким не завірені копії повісток Обухівського РТЦК про виклик обвинувачених.

Для перевірки достовірності цих даних, суд направить запит до Обухівського РТЦК.

По своїй суті це призведе до зупинення судового розгляду стосовно цих двох обвинувачених до моменту їхньої демобілізації. Окрім того, третьому обвинуваченому в листопаді цього року також виповниться 18, і ми припускаємо, що він теж спробує таким саме способом уникнути судового розгляду.

На сьогодні з моменту події пройшло 3 роки, і більшість свідків, яких допитували в судових засіданнях, вже не пам’ятають багато важливих деталей події, про які вони зазначали напочатку досудового розслідування.

«Припускаю, що мобілізація обвинувачених не є їх щирим бажанням стати до захисту своєї країни, адже вони могли це зробити ще в березні цього року, а не перед закінченням судового процесу. На мою думку, це своєрідний спосіб реалізації стратегії захисту для того, щоб через декілька років, після демобілізації обвинувачених, коли до справи зменшиться рівень суспільної уваги та більшість свідків взагалі забудують обставини події, повернутись до судового розгляду» – коментує адвокат Юридичної компанії Міллер Ілля Воробйов.

Ми як адвокати потерпілої наголошуємо, що важливо не допустити, аби обвинувачені уникнули відповідальності, використовуючи мобілізацію як інструмент для втечі від правосуддя. Для нас категорично неприйнятним є таке паплюження почесного статусу військовослужбовців.

Інтереси потерпілої у справі на Закарпатті представляють адвокати Юридичної компанії Міллер Наталія Баранова та Ілля Воробйов, а також адвокатки Роксоляна Гера та Марта Змисла. Закликаємо громадськість пильно стежити за цією ситуацією та не дозволити обвинуваченим сховатися від відповідальності під прикриттям війни, йдеться у дописі компанії Міллер.

ЗакарпатПост

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *