Пасажирські поїзди зможуть курсувати євроколією з Ужгорода вже наступного року

Зараз тривають активні роботи на ділянці Чоп-Ужгород.

комплексне розміщення реклами: групи, сторінки, сторіси, газети, сайт 050 888 50 50

З 2025 року пасажирські поїзди з Ужгорода вже зможуть курсувати по колії євростандарту у Братиславу, Прагу, Відень Дрезден та Бухарест, повідомив заступник міністра фінансів України Олександр Кава під час VI Міжнародної конференції “Виробництво, експлуатація та ремонт рухомого складу”, передає кореспондент ЦТС.

Загалом прокладання євроколії на дільниці Чоп-Ужгород планують закінчити на початку III кварталу 2025 року.

“Зараз ведуться активні роботи на ділянці Чоп-Ужгород, – сказав він. – Сподіваюся, вже наступного року з Ужгорода можуть їздити пасажирські поїзди по євроколії у Братиславу та Прагу, Відень Дрезден та Бухарест. Усі можливості зробити це є. А пасажири проходитимуть контроль на вокзалі міста Ужгород”.

Нагадаємо, ЦТС писав, що “Укрзалізниця” розпочала реалізацію стратегічної програми розбудови в Україні колії євростандарту. Наразі триває активна фаза будівництва євроколії між Чопом та Ужгородом. У рамках цього проєкту УЗ перекладає широку колію, вирівнюючи її на перегоні Струмківка-Чоп, де в подальшому також паралельно буде укладена євроколія.

Вже перекладено 3,5 км колій з 8,3 км необхідних. Ці роботи планується завершити цього року. Крім того, відремонтовано міст і триває оновлення відповідних комунікацій.

“Впродовж останнього року ми підготували всю базу для реалізації низки євроінтеграційних інфраструктурних проєктів. Зокрема, знайшли фінансування, розробили проєктно-кошторисну документацію, а деякі проєкти вже почали реалізовувати. Наймасштабнішим наразі є будівництво євроколії між Ужгородом та Чопом. Його “Укрзалізниця” має завершити в заплановані строки”, – зазначив голова правління АТ УЗ Євген Лященко.

Між Ужгородом та Чопом будуть функціонувати дві паралельні колії: широка – 1520 мм та євроколія – 1435 мм.

Загальна вартість проєкту 1,3 млрд грн, 50% фінансується з фонду ЄС Connecting Europe Facilit (CEF). “Укрзалізниця” отримала можливість реалізувати цей проєкт у результаті успішної участі в конкурсному відборі проєктів CEF у 2022 році.

ЗакарпатПост

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *