Дитяча злочинність у Мукачеві зросла через зниження рівня життя населення

На сьогоднішній день проблема правопорушень неповнолітніх є і залишається однією з гострих проблем всього українського суспільства.

Над пошуком шляхів її вирішення постійно працюють не тільки фахівці юриспруденції, правознавства, а і психологи, соціологи, педагоги, соціальні працівники та ін.

Згідно із статистичними даними одними з основних причин правопорушень, скоєних неповнолітніми, є: зниження рівня життя населення, несприятливе сімейне оточення, послаблення виховної функції сім’ї, відсутність догляду та контролю за поведінкою дитини з боку батьків, втягнення дітей до вчинення правопорушень, пов’язаних із наркотичними речовинами.

Відповідно до інформації Мукачівського відділу поліції ГУНП в Закарпатській області за 10 місяців цього року семеро дітей Мукачева скоїли злочин. Із них четверо – це діти, які проживають у багатодітних сім’ях, троє – у неповних сім’ях. На час скоєння злочину двоє дітей навчались у загальноосвітніх навчальних закладах міста, четверо – це учні ПТУ, один неповнолітній не навчався і не працював.

З початку року дітьми міста скоєно 4 грабіжа, 2 крадіжки, виявлено один випадок зберігання наркотиків. За вчинені злочини, враховуючи вік дітей, відповідно до чинного законодавства, п’ятеро засуджені до умовної міри покарання, до одної дитини, яка не досягла віку з якого наступає кримінальна відповідальність, вжито примусові заходи у виді застереження; відносно одного неповнолітнього, на даний час, справа перебуває в суді. Всі кримінальні справи в судах розглядались за участі представників служби у справах дітей.

З метою захисту прав дітей, які скоїли злочин, працівниками служби у справах дітей з’ясовано причини та умови, які призвели до вчинення правопорушень, проведено обстеження умов проживання цих дітей в сім’ї, вивчено роль батьків у вихованні дітей та особливості поведінки, навчання, зайнятість у гуртках, клубах за інтересами.

За результатами проведеної роботи, в зв’язку з неналежним виконанням батьками батьківських обов’язків, двоє дітей взято на облік служби, як таких, що опинились у складних життєвих обставинах.

Наразі, через управління освіти, вирішується питання здобуття повної загальної середньої освіти у формі екстернату для одного неповнолітнього, який на час скоєння злочину не навчався. З кожним із підлітків проведено відповідну профілактичну, роз’яснювальну та виховну роботу.

З батьками проведено бесіди, роз’яснені вимоги чинного законодавства щодо безпосередньої відповідальності за виховання, навчання дітей та забезпечення належних умов для їх всебічного розвитку.

З ініціативи служби Мукачівським відділом поліції ГУНП області всі батьки притягнуті до адміністративної відповідальності за ст.184 КУпАП.

https://zakarpatpost.net