Яким був для ужгородців 2016-й та про що вони мріють у наступному році

Спливає до завершення 2016-й рік. Для кожного з нас від був по-своєму особливим. На жаль, у житті держави довгоочікуваних позитивних змін так і не відбулося: не покращилася економіка, не стабілізувалася національна валюта, не припилися війна на сході і в той же час зросли ціни на продукти, ліки, комунальні послуги… І все ж… ми з оптимізмом дивимося в майбутнє і віримо, що в 2017 році неодмінно щось зміниться на краще, що позитивні зрушення таки відбудуться.

Отже, з яким настроєм та з якими сподіваннями наші краяни проводжають цей рік і що очікують від наступного? Про це ми вирішили розпитати перехожих.

Данило Мішук, юрист

Рік був досить багатим на політичні скандали в області. Досі не припинилася війна Москаль&Балоги, бурхливий шквал емоцій викликали електронні декларації чиновників, а в наступному році їх заповнюватимуть і держслужбовці нижчого рангу, і депутати усіх рівнів… отже, чекаю нових емоційних піднесень серед громадськості. А вони неодмінно будуть! Хоча далеко не все вказують наші слуги народу у електронній звітності. Якщо вірити деклараціям, то багато хто з них живе вбого, як церковні миші. Для мене ж особисто рік пройшов цікаво й насичено. Я побував у Єгипті та Греції, отримав багато яскравих і незабутніх вражень, багато що змінив у житті. На наступний рік, гадаю, якщо й не все, то хоч щось зміниться на краще. Головне, програмувати себе на позитив, тоді добро неодмінно ходитиме поруч.

Мирослава Калин, медсестра

Найбільше в цьому році запам’яталося те, що відбулося нещодавно – націоналізація ПриватБанку. Зараз ця тема на вустах багатьох краян. Люди же давно втратили довіру до банків – ще тоді, коли з радянських ощадних книжок не змогли зняти гроші. Тому паніка цілком логічна і зрозуміла. Колись фірми змішували відкривати рахунки саме в Приваті, а тепер клієнти бояться, що втратять кошти. Хто ж тепер вірить державі?

У моєму ж житті у 2016 році була щаслива подія – одружила сина. Сподіваюся, що в наступному році таких радісних днів буде більше, що зароблятимемо більше і витрачатимемо менше. .У крайньому разі, дуже хочеться, аби було саме так.

Ярослав Король, пенсіонер

Рік був непростим, нестабільним, напруженим, амбітним. У країні відбувся загальний спад усіх сподівань… Була ейфорія після Майдану, а далі – активний волонтерський рух на підтримку військових. Наразі люди зневірені і знесилені, а до війни звикли настільки, що інформацію з фронту слухають як прогноз погоди. Розумію, що в нас, у Закарпатті, слава Богу, мирно але там, на Донеччині, воюють і наші земляки. У нашій області, гадаю, теж не все було гладко. Проходили й акції протестів, і автопробіги пересічників, і багато всього. Нам обіцяли безвізовий режим, але ми досі його не отримали. Сумно, але рік був справді важким. Щодо себе особисто, то в моєму житті були і приємні події, і не дуже. Наприклад, народилася онучка, але дочка виїхала на постійне місце проживання у іншу державу. Від 2017 року чекаю миру, стабільності і процвітання в Україні, покращення фінансового стану населення і щастя всім нам.

Лариса Бонь, підприємець

Істерія з сепаратизмом, обливання різними фарбами пам’ятників, смерті воїнів АТО… Кілька років тому навіть не могла б подумати, що таке буде… Протягом 2016-го було в нас усього – і доброго,і не дуже. Ми чекали інвесторів, але не відремонтували дороги, чекали безвізу, а можемо втратити ліс… часто наші сподівання виявлялися марними. На цьому тлі рівень довіри до влади знижується. Ситуація унікальна. Все ж раніше, якщо народ довіряв керівництву країни, то ця довіра завжди виражалося в оптимізмі – як політичному, так і повсякденному. Зараз – ні оптимізму, ні довіри. Найбільш тривожні настрої наразі спостерігаються як серед матеріально забезпечених, так і серед найбідніших краян. Підприємницьке середовище в напрузі… купівельна спроможність населення паде все більше… а від цього вмирає бізнес.

Для мене 2016 рік пройшов нелегко. Були і сімейні труднощі, і зі здоров’ям. Однак приємно, що все вирішилося і прийдешній рік зустрічаю з хорошим настроєм. Сподіваюся, що в 2017 році приємних моментів буде значно більше… у кожного з нас.

Богдан Чопей, економіст

Втішного у цьому році було небагато. Найбільше непокоїть фінансова криза, яка відрізняється від інших. Якщо раніше спад економіки проходив на тлі тривалого зниження доходів і стану дезорієнтації, безробіття та іншого, то тепер все розвивається на тлі поступово зникаючого благополуччя. Тому панічні настрої виражені сильніше. Але в будь-якому випадку, думаю, що запасу терпіння точно вистачить нашим краянам ще на кілька років. Потім соціальні виступи стануть частішими. Якщо криза буде посилюватися, то в кінцевому рахунку ці настрої можуть перерости в великомасштабний протест. Адже спроби проводити тарифні майдани вже були…

2016 рік промайнув для нашої родини швидко, але добре. Головне, що всі були здоровими. Саме цього хочеться і в наступному році.

Юрій Світлик, школяр

Якщо ми живі – значить рік був вдалим. Людина бачить світ таким, яким цього хоче сама. Віра в краще – невід’ємна частина нашої душі. А тому багато хто з нас не втомлюються загадувати бажання при кожному зручному випадку, хоч і вважає це дитячою забавкою. Новорічна ніч – найкращий час для фантазій. Адже це початок нового періоду життя, коли ми не тільки розумом хочемо змін на краще, але навіть наша підсвідомість відкрита для програмування світлого майбутнього. Професійні психологи радять перетворити дитячу забаву на перший крок до нового життя. До того ж традиція загадування бажань у ніч із 31 грудня на 1 січня є своєрідним старовинним обрядом.

Звичайно, мені хочеться, аби мої мрії здійснилися, та й вони в мене цілковито земні і реальні. У новому році прагну вступити до вишу, розпочати новий життєвий етап і поїхати до Англії. Для держави ж хочеться, аби 2017 рік став роком уже не надій, а дієвих реформ, при чому – не експериментів над людьми, а змін на краще у всіх сферах життєдіяльності.

Слід зазначити, що під час нашого опитування абсолютно всі респонденти згадували не лише про власний добробут, але й про ситуацію у державі, переймалися майбутнім України. А це значить, що наші краяни вболівають за економіку, не є аполітичними, цікавляться станом справ у державі, у області, у рідному місті.

Справді дуже хочеться, аби 2017 рік став для всіх нас символом сприятливих змін, аби приніс кожній родині щастя, злагоду, благополуччя, мир, економічний успіх та достаток. Радості оновлення, сили, міцності волі, віри, любові, терпіння, мудрості, якомога менше негативу і якомога більше добрих слів.

zakarpatpost.net