Чому Москаль звинуватив Забужко у некомпетентності

Наприкінці березня до Закарпаття завітала відома українська письменниця Оксана Забужко. У рамках артфесту «Березневі коти» вона провела презентацію своїх книг в Ужгороді та Берегові, завітала до головного вишу краю – Ужгородського національного університету.

Не дивно, що на усіх майданчиках, де з’являлася пані Забужко, був аншлаг, адже популярність її творчості нині є беззаперечною. Проте цей візит до Срібної Землі мав ще й інші наслідки.

Не обійшла стороною Оксана Забужко суспільно-політичну ситуацію в області. Зокрема, в інтерв’ю «Укрінформу» вона фактично безапеляційно зазначила, що «Закарпаття так само готували під Орбана, як Донбас під Путіна. І що це робилося не один рік». Або таке: «А що ця «сепаратизація» Закарпаття – це технологія, так, безумовно. Знаючи, як ці технології вже спрацювали на Донбасі, думаю, вам тут на місці не треба розказувати, як їх розпізнавати, як дезактивувати».

На ці твердження письменниці відповів голова ОДА Геннадій Москаль. На його офіційному сайті було розміщено повідомлення під красномовною назвою: «Москаль радить Забужко звернутися в СБУ й розповісти всі «страшилки» про Закарпаття, які вона знала ще в 2015 році». У ньому, зокрема, Геннадій Москаль просить Оксану Забужко «офіційно доповісти про всі сценарії з дестабілізації області, які вона розповідає зараз засобам масової інформації».

Завершується ж повідомлення вже, власне, звинуваченням письменниці у некомпетентності: «Скільки можна особам, які абсолютно не знають Закарпаття, розповсюджувати про нього всякі дурниці й представляти нас сепаратистами чи зрадниками? Навіщо розхитувати ситуацію різними некомпетентними заявами? Якщо немає розуміння, як люди віками живуть у багатонаціональному краї, то треба хоча б мати елементарну совість!».

Оксана Забужко вже не перша, хто у своїх інтерв’ю говорить про сепаратизм на Закарпатті. Кілька місяців тому у ЗМІ з’явилося інтерв’ю з дитячою письменницею з Кропивницького Ларисою Ніцой, яка зазначила, що Закарпаття стане наступною проблемною територією України. Та якщо про таку письменницю, як Лариса Ніцой, відомо небагато, то Оксана Забужко – дійсно популярнийта шанований автор.

Звісно, можна було б далі писати про некомпетентність чи необізнаність Забужко щодо Закарпаття або ж, навпаки, про її «погляд ззовні», який може бути корисним для краю. Ще раз похвалити Г. Москаля, який чи не єдиний із закарпатських політиків висловлюється з приводу закидів у бік області щодо сепаратизму, які лунають дедалі частіше. Але це мабуть зайве.

У середині березня на Закарпатті перебував голова СБУ Василь Грицак, якого прямо запитали про «закарпатський сепаратизм». Голова СБУ відповів наступне: «Закарпаття – це дружній край, де живуть більше ста народностей, тому не бачу підстав зараз бити тривогу. Як будуть в діях конкретних осіб ознаки правопорушень, будемо реєструвати кримінальні провадження… Поки що, на щастя, цього немає».

На цьому, мабуть, і завершимо. Залишається тільки порадити тим, хто у майбутньому коментуватиме ситуацію в Закарпатській області, що не варто робити висновки лише з поодиноких повідомлень у центральних ЗМІ, «розповідей знайомих» чи після кількох днів перебування в області.

Віталій МОЦИК, газета «НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net