Українців готують до чергового подорожчання електроенергії

Недавнє подорожчання світла в Україні може виявитися не останнім. У квітні парламент ухвалив новий закон про ринок електроенергії, який передбачає інтеграцію ринків та вільний вибір споживачами постачальників енергії. На думку експертів, прості громадяни зможуть відчути новації не раніше, ніж закінчиться підготовчий період, який займе до двох років.

При цьому вартість електроенергії буде зростати незалежно від моделі ринку.

Експерти переконані, що кінцеві тарифи для населення можуть вирости в 2-3 рази. Для малого та середнього бізнесу, бюджетних установ і організацій тариф збільшиться приблизно в 1,5-2 рази, пише ubr.ua.

«В Україні може статися так, як сталося в Естонії і Болгарії, де після прийняття ринку двосторонніх контрактів і реформування, ціни не тільки не знизилися, але й зросли. Виявилося, що навіть при наявності конкуренції може виникати дефіцит енергії », – розповів член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

За його словами, досвід європейських країн щодо впровадження нової моделі ринку показав, що весь вантаж реформ лягає на кінцевого споживача.

Як раніше повідомляв глава підкомітету з питань електроенергетики комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу Лев Підлісецький, згідно зі світовим досвідом, відразу після введення ринкових методів визначення ціни, електроенергія дорожчає для споживачів. Однак потім встановлюється баланс попиту і пропозиції.

«У центрі цього процесу і головним його бенефіціаром повинен стати споживач, який буде платити не за встановленими державою тарифами, а за ціною, яку сформує ринок», – говорить Лев Підлісецький.

Але для цього мають бути ухвалені ще мінімум півсотні підзаконних актів. Зокрема, має з’явитися ряд кодексів про принципи передачі, комерційного обліку та інші аспекти функціонування ринку електроенергії.

Як зазначає директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський, за логікою рішень, які приймалися три роки тому, з березня 2017 року тарифи на електроенергію мали б відповідати ринковим цінам. Однак промисловість, як і раніше, продовжує субсидувати населення через більш високий тариф.

«Попередній закон №663, який також передбачав створення ринку е / е, існував три роки і не було видано жодного підзаконного акту. Треба зробити дуже багато, тому 2 роки на його реалізацію – це дуже оптимістично », – вважає Валентин Землянський.

Експерт зазначає, що при скороченні промвиробництва і споживання електроенергії витрати на утримання мереж і генеруючих потужностей в перерахунку на ціну кіловата ростуть. Якби при нинішній ситуації в енергетиці побутові споживачі раптом виявилися на вільному ринку, то для них тариф за кіловат-годину був би на рівні 2 грн.

Якщо економіка буде скорочуватися, то тарифи неминуче виростуть.

Нагадаємо, з 1 березня 2017 року споживання 1 кВтг електроенергії коштує 90 копійок для першої категорії побутових споживачів (об’ємом споживання до 100 кВт в місяць). Для другої і третьої категорій один кіловат енергії обійдеться в 1,68 грн.

Власне, вартість е / е на оптовому ринку зростає вже зараз. За даними ДП «Енергоринок», у другій декаді квітня 2017 року вартість електроенергії збільшилася на 3,6% в порівнянні з першою декадою – з 931,61 до 964,79 грн / МВт-год.

У минулому році середня ціна продажу електроенергії на  оптовий ринок (ОРЕ) виробниками зросла на 35,8% – з 741,1 до 1006,13 грн / МВт-год.

Як відомо, вартість енергоресурсів (зокрема, газу) буде переглядатися двічі на рік. Відповідно, і ціна електроенергії може змінюватися також, якщо не будуть втручатися якісь політичні чинники (наприклад, дострокові вибори).

За словами директора спеціальних проектів НТЦ «Психея» Геннадія Рябцева, в найближчі два роки ціни на електроенергію виростуть в 2-3 рази. Причому, якщо раніше більшість сімей «укладалася» в межі споживання для першої категорії в 150 кВтч, то тепер 100 кВтг за місяць споживають меншіе, в основному пенсіонери, у яких є лише витрати на освітлення і на мінімальний набір побутових приладів (наприклад, електрочайник, праска і т.п.).

Як зазначає Валентин Землянський, наприклад, витрати на освітлення – це всього лише 18% нинішнього споживання сучасних домогосподарств.

«При цьому неважливо, витрачаєш ти 101 кВтг або 600 кВтч, все одно платиш за більш високим тарифом. Що, на мою думку, ніяк не стимулює громадян до економії », – розповів Геннадій Рябцев.

Одночасно, за його словами, у генеруючих компаній немає стимулу скорочувати витрати при виробництві електроенергії. Адже поки залишається незмінною формула формування тарифу – ціна первинного енергоносія (газ, вугілля і т.д.) плюс витрати на генерацію і доставку електроенергії. Додатково кожна компанія закладає в тариф свій прибуток, що також не стимулює економити – адже всі витрати покриє споживач через оплату тарифу.

«По суті компанії зацікавлені продати побільше своєї неякісної послуги», – говорить експерт.

Юрій Корольчук зазначає, що через десять років в Україні доведеться або модернізувати, або будувати нові енергоблоки АЕС і ТЕС. Тому в майбутньому напевно влада буде включати в тариф ще й інвестиційну складову на будівництво нових потужностей і модернізацію існуючих. Тому тільки через ці фактори тарифи будуть рости.

На думку Геннадія Рябцева, якщо орієнтуватися на показники країн північної Європи, то наш тариф ще може піднятися на порядок.

Експерти нагадують, що в НКРЕКУ ще в минулому році готували документи щодо підвищення тарифів для населення. Так як саме громадяни поки отримують вигоду від перехресного субсидування. Тому тариф можуть підняти цього літа або восени. А до того підприємства будуть дотувати населення.

«Навряд чи населення стане платити за підвищеними тарифами. Однак уже зараз розглядаються варіанти підвищення для першої категорії споживачів до 1,5-1,6 грн, а для другої 2,5-3 грн. Якщо цього не буде, то знову буде перехресне субсидування », – розповів Юрій Корольчук

zakarpatpost.net