Чому закарпатці топчуть те, на чому німці заробляють

Приїхала сусідка з Німеччини. Там живуть нині її син із невісткою та онуки. Привезла звідти диво-чай.

Каже, що за стограмову пачечку заплатила понад 10 євро. Там його рекламують як загальнозміцнюючий. Рекомендують пити рано навесні, коли організм потребує вітамінів і мікроелементів. Заварили той дорогий чай. Смакуємо з медом. Божественно! «Вміють люди робити, не те, що наші», – кажуть сусіди. Цікавимося, що ж входить до чудо-напою. На щастя, трохи знаємо німецьку та англійську. Розшифрували склад. Сусіди видихнули розчаровано: «Ти диви! Ми ту траву кожен день у селі топчемо ногами, а німці єврики заробляють».

Виявляється, до складу напою входять, зокрема, первоцвіт, подорожник, кульбаба, акація, вероніка, верба, деревій, шипшина, суниця, малина, ожина. Тобто те, що поряд, доступне й таке рідне.

Салат із поля

Нині активно лізе з-під землі кульбаба, дикий щавель, первоцвіт. Люди, які дбають про своє здоров’я й красу, збирають ці трави подалі від міського гамору та пилу.Потім потрібно гарно промити в проточній воді, нарізати дрібно, можна додати зеленої цибулі та часнику, присолити, полити олією, заправити сметаною або сметаною з майонезом, пише ridneselo. Такий салат ніхто не рекламує, не нав’язує та не продає. Але це, без перебільшення, потужна вітамінна бомба.

Вероніка лікарська

Багатьом ця назва незнайома, але коли поглянете на фото, то скажете, що знаєте цю рослинку з раннього дитинства. Вероніка має гарні маленькі п’ятипелюсткові квіточки, що ніжно стеляться по землі. Тому її подекуди називають лежачкою. Проти бронхіальної астми, подагри, ревматизму, ангіни, при клімаксі, навіть туберкульозі легенів із вероніки заварюють чай. Єдине застереження: під час запалення чи загострення хвороби його приймати не можна. Для чаю вероніку починають заготовляти в травні під час цвітіння. Траву збирають обережно, щоб не пошкодити корені. Висушують під навісом.

Для приготування однієї порції чаю десертну ложку подрібненої сухої трави вероніки заливають двома склянками окропу, кип’ятять на повільному вогні кілька хвилин. Настоюють 10-15 хвилин. Мазь із вероніки зробити ще легше. Для цього свіжу траву з листям і квітами треба туго натовкти в невеличку баночку. Залити олією (найбільше підходить оливкова) і… забути про неї. Улітку мазь стане у великій пригоді при сонячних опіках, тріщини на п’ятах. Багатьом людям дошкуляє лупа. Аби позбутися цієї неприємності, подрібнену траву вероніки заливають 50 г спирту або дуже міцного самогону. Настоюють 10 днів, проціджують, до рідини додають ще 50 г спирту і стільки ж гліцерину. Розмішують і втирають у шкіру голови після миття.

Галина ЮРСА

zakarpatpost.net