Фільм «Межа», що знімався в Ужгороді та Мукачеві, прирівнюють до «Хрещеного батька»

Починається світовий прокат українсько-словацької картини, що отримала приз за кращу режисуру на фестивалі в Карлових Варах

Вперше в програмі основного конкурсу фестивалю в Карлових Варах була представлена ​​українсько-словацька стрічка. Фільм «Межа» отримав нагороду за кращу режисуру (словак Петро Беб’як), а світова критика позитивно відгукується в своїх рецензіях про картину. У «Межі» разом зі словацькими акторами зіграли і українці: Станіслав Боклан, Римма Зюбіна, Олександр Піскунов.

Як вважає продюсер Андрій Єрмак, у фільму дуже хороша перспектива. З серпня почнеться світовий прокат стрічки. Також запланована участь в фестивалях в Північній Америці і Азії. Українські телеглядачі вперше побачать «Межу» в рамках спеціального показу на кінофестивалі «Молодість». У широкий прокат фільм вийде в листопаді. Спеціальний закритий показ фільму відбудеться в рамках Одеського кінофестивалю, де одна з героїнь картини Римма Зюбіна буде в команді журі, повідомляють ФАКТИ.

– Андрію, з перемогою вас.

– Дякуємо. Це дійсно велика подія для українського кіно. Навіть просто участь в основному конкурсі фестивалю категорії А, що входить в п’ятірку найбільших в світі, вже велика удача. А тут ще й роботу режисера визнали найкращою. Це другий за значимістю приз фестивалю (головна нагорода – «Кращий фільм»).

Зізнаюся, це стало для нас повною несподіванкою. З тисячі заявок відібрали для основного конкурсу 12 найсильніших фільмів з усього світу. Між ними на фестивалі розгорнулася справжня боротьба. До «Межі»  від самого початку була підвищена увага. А в день прем’єри, яка проходила в одному з найбільших в Європі кінозалів, що вміщає дві тисячі глядачів, не вистачило місць навіть членам знімальної групи. Підтримати нас приїхала велика делегація, включаючи віце-прем’єра Павла Розенка, міністра культури Євгена Нищука, главу Держкіно України Філіпа Іллєнко …

Присутність на кінофестивалях чиновників допомагає просуванню українського кіно?

– Це дуже важливий момент. Люди за кордоном зрозуміють, що держава, незважаючи на складність ситуації, в якій ми знаходимося, підтримує мистецтво, кіно хоча б навіть з моральної точки зору. Після прем’єри зал хвилин п’ятнадцять аплодував стоячи. Слово «Україна» прозвучало нескінченну кількість разів. Іноземці побачили чудових українських акторів і нашу країну. Адже знімали не тільки в Словаччині, а й в Ужгороді та Мукачеві. Глядачі в усьому світі дізнаються, наскільки Україна прекрасна.

Два дні після прем’єри ми, хвилюючись, чекали вердикту журі, переживали, як сприйме картину світова критика. Були різні оцінки, але однозначно ми потрапляли в п’ятірку. Майже вся світова преса напередодні оголошення переможців звернула увагу на «Межу». А найавторитетніші видання, включаючи «Голлівудський репортер», порівняли наш фільм зі знаменитою гангстерською драмою Френсіса Форда Копполи «Хрещений батько», «Кланом сопрано» і картинами Гая Річі «Великий куш» і «Карти, гроші, два стволи».

Але найбільша перемога для нас – це все ж вихід в світовий прокат і підписання контракту з британським агентством Film Republic. Це безпрецедентний випадок для українського кіно.

– Чим може бути цікавим іноземцям життя українців у прикордонній зоні?

– Насправді, це кіно не тільки про наше життя. У ньому розповідається про контрабандний бізнес. І подібне відбувається не тільки на кордоні України та Словаччини. Схожа ситуація, наприклад, на кордоні Мексики і США.

– Фільм вийшов напередодні відкриття безвізового режиму для України, і двері в Європу нам саме відкрили на кордоні зі Словаччиною.

– Це збіг. Не випадково тільки те, що Словаччина – наш європейський партнер, який підтримує нас на шляху до ЄС. Не більше того. Наша історія про події 2007 року, коли сама Словаччина збиралася вступити в ЄС. У них, як і в українських прикордонних областях, дуже багато людей були залучені в контрабандний бізнес. У картині «Межа» практично немає позитивних героїв. Це звичайні люди, багато з яких знаходяться по той бік закону. Ми їм навіть співпереживаємо. Адже одного разу переступивши закон, межу дозволеного, вони вже не можуть жити інакше.

zakarpatpost.net