У селі Калини на Тячівщині довкола міні-ГЕС скандал. «Мотивовані» голосували «за», громада – проти. ВІДЕО

Про це повідомив правозахисник Віталій Грегор.

«33 “мотивовані” мешканці “проголосували” за будівництво Міні-ГЕС», – зазначив він у дописі.

Нижче подаємо текст без змін.

«Голова села оголосив, що замість слухань будуть проведені збори села, оскільки в місцевій газеті “Справа честі” було розміщено неправдиве оголошення про слухання без відома сільради та РДА. Тому вони за наслідками обговорення вирішать попередньо чи згодна їх громада на МГЕС.
Забудовника представляв скандальновідомий екс-депутат облради Віктор Трикур
Активіст та депутат сусіднього села с.Лопухова Валерій Павлюк розказав про негативний приклад вже побудованої міні-ГЕС в них того року. Наслідки більш ніж негативні, із “інвестицій” село отримало по-факту: аж 20 тис.грн. за той рік до місцевого бюджету за оренду землі і 4 робочі місця, відсутність обіцяного ремонту як доріг, так і бюджетних установ. Водночас, на тому тижні відбулося аварійне відключення на даній МГЕС, що призвело до загибелі риби», – йдеться уповідомленні.

Пізніше інформацію було доповнено.

«На початку зборів-слухань зареєструвалось близько 150 чол. Сільський голова Василь Метелешко агітуючи ЗА будівництво ГЕС, сказав що “інвестиції” дадуть можливість побудувати і новий садочок вартістю близько 30 млн., мешканець села ж запропонував краще переробити існуюче пустуюче приміщення за набагато меншою вартістю в 2 млн.

Екс-депутат облради Віктор Трикур, який представляв забудовника ТОВ “Гідроресурс-Тересва” розповів присутнім як в них життя “покращиться”, якщо вони нададуть згоду на будівництво 2-х ММГЕС по 3,6 МВт: інвестиція понад 2 млн.щороку до бюджету, 30 робочих місць, берегоукріплення на 1.5 км (з них 600 в межах селах) вартістю понад 8 млн.грн. і жодної сутєвої шкоди для екосистеми Тересви.

Обговорення викликало суперечки, після чого більшість людей покинула приміщення сільради, а меншість в кількості 33 громадян від імені всього села фактично проголосували за якусь “згоду на будівництво МГЕС в Калинах”. Як цей абсурд оформлять рішенням зборів чи громадських слухань села побачимо вже найближчим часом, але юридичної сили воно не може мати в будь-якому разі. На жаль фінансова “агітація” зробила своє, однак сподіваюсь свідома частина громади як і правоохоронці дадуть належну оцінку таким очевидно маніпуалятивним протиправним діям як мінімум голови села Калин»,- наголосив Віталій Грегор.

Нагадаємо, що скандальний забудовник після провалу плану зведення каскаду малих гідроелектростанцій на Хустщині, вирішив розгорнути діяльність на Тячівщині і побудувати МГЕС на річці Тересва.

zakarpatpost.net