Чи збільшиться у Верховній Раді кількість депутатів від Закарпаття згідно з новим Виборчим кодексом

Експерти дослідили, які області України більше всіх збільшать представництво за новим Виборчим кодексом, якщо той підтримають у парламенті, і порівняли дані з результатами виборів у Раду в 2015 році.

Результати аналізу консалтингова компанія K&K GROUP опублікувала у власному блозі, пише 112.ua.

Згідно з отриманими даними, західні Київська та Харківська області збільшать своє представництво в парламенті.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

У статті експерти K&K GROUP змоделювали ситуацію обрання Верховної Ради на основі результатів місцевих виборів 25 жовтня 2015 року.

“Області, в яких більше активних виборців, посилять представленість у парламенті. Зокрема, значно більше будуть представлені майже всі західні, Київська та Харківська області, дещо збільшується представництво центральних областей. Дві області залишаться з тією ж кількістю нардепів (Буковина і Закарпаття). При цьому зменшується представництво Луганської області”, – йдеться в матеріалі.

Разом з тим, експерти відзначили, що реформа не зменшить масштаби підкупу виборців.

“Конкуренція в середині регіональних списків робить технологію “мереж” і “машинок” надзвичайно актуальною. А це головний недолік, через який справедливо і не дуже критикували діючу мажоритарку”, – відзначають автори дослідження.

Крім того, сумнів у експертів викликає “відкритість” списків при новому виборчому законодавстві.

“Як бачимо на прикладі моделі 2015, кожна партія може розраховувати мінімум на 10 перших місць в національному списку, а це повністю закриті місця – вони формально визначаються на з’їзді, а на практиці – лідером і ключовими “акціонерами”, – приходять до висновку в дослідженні.

Крім того, наголошується, що новий Виборчий кодекс збільшить представництво жінок в Верховній Раді, але навряд чи відкриє двері для нових “облич”.

“Так, зменшення бар’єру з 5 до 4% начебто дає шанс меншим партіям. Але якісно сформувати всі 27 виборчих списків зможуть тільки дієві, розгалужені партії з відповідним людським і фінансовим ресурсом”, – стверджують автори дослідження.

zakarpatpost.net