Чи знаєте ви, які продукти подешевшали і чи можна вірити статистиці

Як зазначив директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, пперше за 2 роки гречка коштує дешевше 20грн.

За його словами, протягом листопаду зростання спостерігалося на 14 найменувань товарів із 23, що підлягають державному моніторингу.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

«За листопад суттєво подорожчало вершкове масло – на 6грн. за кілограм, або на 4%. Відтепер масло коштує в середньому в Україні більше 160 гривень. Найвищий приріст продемонстрували яловичина, сало і сметана – від 1,20грн. до 1,3грн. за один кілограм або літр.

Так, зокрема, яловичина й сало за місяць додали 1,3грн., що дорівнює 1% та 2% відповідно. Відтепер за місяць до Нового року вартість кілограму яловичини з кісткою в середньому в Україні становить 113грн., а сала – 68грн. Сметана подорожчала на 1,2грн. за кілограм, або на 3%. ЇЇ середня ціна – 48грн.,- заявив експерт. – Необхідно зазначити, що за листопад майже на чверть гривні зросла вартість соціальних сортів хліба. На сьогодні середня ціна найдешевшого білого хліба становить 13 гривень за кілограм, а чорного – 12,8.
За поточний період суттєво знизилися ціни на свинину, курячу тушку і гречку. Свинина подешевшала більш ніж 3 гривні, або 3%, курка в тушці – на 1,5грн., або 2,5% і крупа гречана – на 1,3грн., або 7%. Середньостатистична ціна свинини – 98,5грн. за кілограм, курки – 53грн., а гречки – 19 грн.».

Він переконаний, що той факт, що у листопаді цього року гречка вперше за два роки перетнула межу нижче 20 гривень за один кілограм, є позитивним фактором.

Але це все за державною статистикою. Відпускні ціни виробників та на оптових ринках показують стабільні ціни на овочі та фрукти, у той час як Держстат фіксує зниження цін на картоплю, капусту, моркву та цибулю. Тому чи дійсно подешевшало м’ясо в середньому по країні, також є спірним питанням»,- підкреслив Олексій Дорошенко.

zakarpatpost.net