Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 7 лютого

День на Закарпатті нині був надзвичайно насиченим на події.

В Ужгороді відбулися переговори української та угорської делегацій на тему міжнаціональних відносин.

Уряд України проведе консультації з представниками угорської громади Закарпаття щодо реалізації нового Закону про освіту. Про це за результатами своєї зустрічі із заступником Міністра зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Левенте Модьором сьогодні (7.02)  повідомив заступник Міністра закордонних справ України Василь Боднар, повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

Анімаційний мультфільм “Годувальниця” (The Breadwinner) за сценарієм уродженки Закарпаття Аніти Дорон побореться у номінації “Найкращий анімаційний повнометражний фільм” премії “Оскар 2018”.

Ужгородські патрульні отримали виклик на вулицю Заньковецької. Заявник розповів, що до нього підійшов невідомий та погрожуючи предметом, схожим на ніж запропонував йому придбати телефон. Як з’ясували згодом патрульні, після освідчення у лікувальному закладі, правопорушник перебував у стані алкогольного сп’яніння. На місці події він поводився агресивно, не реагував на законні вимоги патрульних, тому до нього застували заходи фізичного впливу та кайданки.

Кабінет Міністрів України на засіданні в середу підтримав рішення про відновлення роботи представництва Міністерства закордонних справ України в Ужгороді, повідомляє міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

“На засіданні уряду підтримали відновлення роботи представництва МЗС в Ужгороді”, – написав П.Клімкін на своїй сторінці в соцмережі Twitter у середу.

Вчора, 6 лютого, близько 00:20, у лісопосадці села Біла Церква Рахівського району виявили присипане гілками тіло чоловіка. Правоохоронці оперативно встановили його особу. Ним виявився 55-річний мешканець села Великий Бичків. У поліції за фактом загибелі чоловіка було відкрите кримінальне провадження. Тіло направили на експертизу, яка засвідчила, що потерпілий помер від численних тілесних ушкоджень.

Кабінет Міністрів України пропонує Верховній Раді законодавчо затвердити вітання для військовослужбовців “Слава Україні” – “Героям слава”. Відповідний законопроект зареєстровано на сайті парламенту.

Виявляється, Малий Уж – не єдина річка в Ужгороді, що тече під землею. За чеської доби, коли осушували ґрунти, аби збудувати більше потрібних для інфраструктури Закарпаття будівель, малі водойми «ховали» у труби. Мета у чехів була ще й іншою. Оскільки вони боролися за чистоту, таке рішення на той час виявилося дійсно найбільш мудрим, пише закарпатська гезета «НЕДІЛЯ».

«Кадубець – невеликий потічок, який брав початок біля гори Торша й протікав сучасними вулицями Стрільничою, частково Берчені, Бачинського, Другетів, Яроцькою, а біля так званої Квасної води (нині там аптека «Жива вода, а з іншого боку – продовольчий магазин) впадав у Малий Уж», – наголошує історик Йосип Кобаль у книзі «Ужгород відомий та невідомий».

Зараз екопродукція користується все більшим попитом у всьому світі. Тому журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ» вирішив пошукати  банановий хліб.

Обійшовши всі екомагазини в Ужгороді, на жаль, знайти його так і не вдалося. Хоча у столиці Закарпаття багато видів іншого хліба. Але вдалося дізнатися, що така продукція є у Львові. Що ж, вирушаємо купувати.

Коштує буханець 65 гривень. Важить він 450 грамів. Зроблено його з пюре та шматочків банану, борошна пшеничного цільнозернистого тонкого помелу, яблука, лимона,  з додаванням соняшникової олії, харчової соди, порошку стевії, без дріжджів та цукру і присипано вівсяними пластівцями.

zakarpatpost.net