50 тисяч доларів за пологи – українка про медицину у Чехії

У Чехії є два види страховок: державна і договірна. Першу отримують громадяни країни. З таким видом страхування лікування обходиться майже безкоштовно – навіть терапевтична, стоматологічна допомога, вакцинація та профогляди. Із зарплати щомісяця вираховують відсоток медичного страхування.

Іноземці, які працюють чи навчаються у країні, можуть отримати договірну страховку. Про це розповідає українка Неля Найдух, повідомляє gazeta.ua.

“Договірна страховка діє протягом візового періоду. Якщо рахувати у гривнях, то за місяць на медичне страхування потрібно віддати 300 гривень. Але страховка покриває майже всі витрати. Один наш знайомий вибив колінну чашечку після роботи, але за допомогою страхового листка усе лікування було безкоштовним, навіть у санаторій його відправили на реабілітацію”.

zakarpatpost.net

Якщо страхування немає, за прийом лікаря, операцію чи інші маніпуляції потрібно платити.

“Це дуже дорого. Лікування може коштувати більше тисячі доларів. На пологи жінки мусять оформляти зовсім інший вид страхування. Якщо цього не зробити вчасно, то плата дуже величезна. В однієї подруги-українки, яка досить тривалий час працювала в Чехії, почались передчасні пологи, а страховки вона не мала. Її забрали в лікарню, місяць медики виходжували її двох немовлят. А потім виставили рахунок – 50 тисяч доларів. Вони досі з чоловіком винні державі таку велику суму”.

zakarpatpost.net