АНОНС. Закарпатський психолог про застарілі традиції і про те, як батьки псують дітям життя, а Інтернет руйнує щастя

Зараз усе більше закарпатців або замикаються в собі, або навпаки, вихлюпують нерви на оточуючих. У результаті – зриви, стреси, депресії, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Обкладинка свіжого номера газети «НЕДІЛЯ»

При цьому за порадою та допомогою до спеціаліста звертаються далеко не всі, хоча самостійно впоратись із життєвими труднощами також вдається далеко не кожному.

Отже, у прес-центрі закарпатської газети «НЕДІЛЯ» під час «Недільних бесід» ми говорили із фахівцем, що добре знається на людській психіці. Психолог Яна РЕГА розповіла про вплив Інтернету на наше життя, взаємини між батьками і дітьми, людські страхи та багато іншого.

– Яно, скажіть, який клієнт для вас – найскладніший, а який – найпростіший? Чи бувало, що зовсім не виходило досягти бажаного?

– У нас немає поняття складних і простих клієнтів. Скоріше у психологів є теми, з якими вони не працюють. Наприклад, я не працюю з АТОшниками або з прикордонними станами (формами психічних розладів). Можу їх виявити, але займаються вирішенням цих питань інші мої колеги. При цьому кожен наш клієнт одночасно є й нашим вчителем, адже ми починаємо більше дізнаватися про ту проблему, з якою людина звертається. Проте дуже важливо, наскільки мотиваційно клієнт включений у вирішення поставленої перед собою задачі. Якщо людина прийшла з конкретним запитом, скажімо, хоче досягти успіху в роботі, але за фактом я бачу, що мотивації від нього немає, є лише соціальна установка, бо це класно – бути успішним, та внутрішньо йому комфортно знаходитись на тому рівні, на якому він знаходиться, тоді ми рухаємося не туди. У такому випадку клієнта важливо перенаправити, перевірити, чи дійсно він цього хоче, аби допомогти йому почуватися щасливим.

– Із олімпійцями у Європі завжди працюють психологи, вчать їх бути успішними. А в нас як часто звертаються спортсмени?

– Спортивні психологи – це окрема сфера психології, так само як є спеціалісти, що займаються лише дітьми, лише жінками або лише військовими. До мене зверталися спортсмени, але їх непокоїли скоріше питання не кар’єрного, а особистого успіху, вирішення приватних проблем. Скажу відверто, у таких людей яскравіше відчувається жага до того, щоб бути кращим, чогось досягти не лише у спорті, але і в інших сферах життя.

– Чому люди часто шукають відповіді на питання, як жити, хто я, вдаючись до порад астрологів, психологів, кармологів, а всередину себе при цьому не хочуть зазирнути?

– До психологів нерідко приходять такі клієнти, які шукають себе. Часом вони перебувають в депресивному стані, занурені в себе, малоконтактні. Адже до спеціаліста людина звертається вже тоді, коли не може знайти відповіді на питання: «Хто я? Що я?» Зараз взагалі пішла тенденція вивчати себе, робити не так, як хтось каже, а як мені, наприклад, хочеться. Тож клієнти просять допомогти їм знайти те, що їм хочеться. Працюючи з ними, ми виявляємо багато цікавого.

Зараз діти дуже часто втікають із дому. Щотижня поліція повідомляє про зникнення підлітків. У чому ж причина? Чи існує проблема «конфлікт поколінь» на Закарпатті? Школярі багато сидять в Інтернеті. Часто виникають через це конфлікти, вони часом відірвані від реалій життя. Чи з такими питаннями звертаються до фахівців?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері закарпатської газети «НЕДІЛЯ».

Купуйте свіжий номер газети «НЕДІЛЯ» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 6 квітня.

zakarpatpost.net