Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 14 квітня

День на Закарпатті пройшов під знаком великого прибирання. Працівники Ужгородської мерії прибирали у Боздоському та Підзамчому парках, а ОДА – на площі Народній.

Де знаходиться серце Ужгорода? Ні, не на площі Поштовій неподалік від мерії. Мова йде не про те серце, яке постійно розбивають, а про душу міста, яку насправді ніхто не бачить, але енергію якої відчувають усі, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Так, це історична частина столиці Закарпаття і сучасна площа Корятовича. Де ж можна почути всі новини, де можна зустріти давнього друга, де можна купити найбільше продуктів, вирощених руками наших земляків. Звісно, що на ринку. Власне торгівля на Корятовича кипіла з давніх часів. Недарма її «останки» залишилися до сьогодні і Зелений ринок насправді такий же древній, як і сам Ужгород (до речі, редакція закарпатської газети «НЕДІЛЯ» також знаходиться на площі Корятовича).

Ми зустрілися з Ярославом Мишаничем там, де вперше побачилися з його батьком – в Інституті української літератури Академії наук України в Києві. Академік Олекса Мишанич був відомим дослідником української давньої літератури, лауреатом Шевченківської премії.

Для культури Закарпаття ця постать першорядна, адже чимало його праць присвячено рідному краю. Його син, кандидат філологічних наук, пішов батьківським слідом, а нині є науковим співробітником відділу давньої української літератури. Ми говорили про відомого закарпатського вченого, доктора філологічних наук,  якому 1 квітня виповнилося б 85 років, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Електричками з Гадяча до Хуста за пенсійними посвідченнями. Таку подорож здійснили 60-річна Тетяна Панасенко, 66-річна Катерина Остапенко і Наталія Бондар, 63 роки. Поїхали покупатися в термальних джерелах. У селі Велятино, за 7 км від Хуста Закарпатської області, є басейни з термальною мінеральною водою. Дорогою туди погуляли Києвом та Львовом. Мандрували тиждень. Подолали відстань у понад 1100 км.

Москаль заявив, що на Закарпатті є дороги, які ще ніколи не ремонтували.

– Абсолютну більшість автодоріг на Закарпатті капітально не ремонтували по кілька десятиліть, а є й такі, які не ремонтувалися взагалі ніколи, – наголосив Геннадій Москаль у інтерв’ю телеканалу «М-Студіо». – Ямковий ремонт, який проводився щороку після зими, – не рахується, він витримує лише кілька місяців.

В Ужгороді унікальне все, навіть дерева. Та й погодні умови сприяють тому, що природа в нашому краї дійсно розкішна. На Закарпатті проростає кожна стеблинка, хоч ґрунт назвати родючим важко… Тож дехто навіть жартує, що скоро в нас плодоноситиме навіть каміння.

Але, як кажуть, у кожному жарті є трохи правди. Зокрема, на Студентській набережній із пня давно зрізаного дерева почав проростати каштан. Оскільки у колишньому стовбурі утворилася виїмка, то нова рослина почувається там, наче у квітковому горщику. Очевидно, плід каштана хтось вкинув туди восени, або ж загубили птахи. У всякому разі молоде дерево проросло і гордовито тягнеться до сонця.

Ужгород рожевіє. Неймовірної краси екзотичні дерева продовжують розкривати бутони. Зокрема, в багатолюдному місці на площі Петефі милує погляди перехожих слива Піссарда. Батьківщиною дерева вважається Абхазія, Аджарія і Західна Грузія. Вперше в Європу її було привезено ботаніком Піссарда з Ірану.

Крім того, на багатьох вулицях головного міста Закарпаття вже квітують магнолії. Розкривають бутони і перші сакури. Зокрема,  на вулиці Пархоменка. От-от зацвітуть японські вишні і на Пушкіна. А старі сакури розквітнуть приблизно за тиждень.

zakarpatpost.net