Яка творча спеціальність користується серед закарпатської молоді найбільшою популярністю

Директор Ужгородського коледжу культури і мистецтв Наталія ШЕТЕЛЯ у прес-центрі закарпатської газети «НЕДІЛЯ»розповіла, чому деякі талановиті випускники після закінчення навчання їдуть працювати за кордон, і яка творча спеціальність користується серед молоді найбільшою популярністю.

Скільки у вас навчається студентів?

– 248 на денній формі. Спеціальності такі: «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа», «Музичне мистецтво», «Сценічне мистецтво», «Менеджмент соціально-культурної діяльності», «Хореографія». У минулому році ми відкрили нові спеціальності та трансформували під сучасні вимоги. Наприклад, «Сценічного мистецтва» раніше не було. Існувала спеціалізація «Видовищно-театралізовані заходи», тож театрали навчалися саме там. Зараз у області є велика потреба в акторах. Маємо в Ужгороді два театри – драматичний та ляльковий, у Мукачеві, нововідкритий у Хусті.

Крім того, колись була спеціальність «Народна художня творчість»,тепер її перейменували на «Менеджмент соціально-культурної діяльності». Також раніше була спеціальність «Бібліотечна справа», тепер вона називається «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа». Тобто простір суттєво розширився. І ще ми відкрили спеціальність «Музичне мистецтво», де об’єднані «Хорове диригування», «Народні інструменти»,«Духові інструменти» і «Естрадні інструменти». А на «Менеджменті соціально-культурної діяльності» більше готуємо фахівців з менеджменту соціокультурної діяльності, головним завданням яких є збереження національного культурного продукту.

З цією метою на базі коледжу в минулому році відкрито студію естетичного виховання, де мають можливість навчатися діти викладачів та жителів міста безкоштовно, а наші студенти мають можливість проходити педагогічну практику.

– А якісь нові спеціальності хочете відкрити?

– Так. У планах таке є, і ми над цим активно працюємо. Ми повинні постійно відчувати ринок, тільки тоді будемо конкурентоспроможні. Приємно відзначити, що всі наші випускники розподіляються на роботу в різні установи та заклади області. Цим може пишатися далеко не кожен вуз.

– Зараз знімає кожен, хто має телефон, фотоапарат, відеокамеру. YouTube став частиною нашого життя. А чи не на часі почати підготовку не лише театральних, але й акторів кіно?

– Це – моя мрія, яку я виношую дуже давно. Але є дві проблеми. Перша і основна – матеріально-технічна база. Для відкриття спеціальності потрібні великі капіталовкладення. І друга – викладачі. Студентів же треба вчити. Маємо чудових фахівців, які працюють на телебаченні, але згідно з ліцензійними вимогами викладацький склад повинен мати відповідну фахову освіту з певною кваліфікацією в дипломі. Та все ж над цим питанням ми працюємо.

– А яка саме спеціальність користується серед закарпатської молоді найбільшою популярністю?

– «Хореографія» і «Сценічне мистецтво».

– А не шкода потім, що деякі талановиті випускники після закінчення навчання їдуть працювати за кордон?

– Шкода. І так є не тільки на Закарпатті. Дуже багато хто їде за кордон. Там платять набагато більше. Але тішить, що, скажімо, хореографи їдуть за контрактом на шість місяців, а потім все одно повертаються з набутим досвідом, який використовують у нас. Назавжди виїжджають далеко не всі. Багато хто з наших випускників працює і Києві і реалізує себе там, особливо хореографи.

zakarpatpost.net