АНОНС. Закарпатське місто, яке лікує водою, годує бограчем та поїть вином

Газета «Неділя Закарпатські новини» продовжує мандрувати областю.

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Цього разу ми завітали до міста, яке багато хто вважає українською Європою, адже на його вулицях чути багато мов, найбільше, звісно ж, угорської, але не тільки.

Маленьке компактне та затишне Берегово сміливо можна назвати одним з найпривабливіших для туристів містечок Закарпаття. Привертає воно увагу  гостей у всі пори роки. Його окрасою та гордістю є не лише термальні басейни, хоча саме вони збирають до Берегова найбільшу кількість туристів, але й автентична кухня, старовинна архітектура та віднедавна ще й приведений до ладу центр, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Загалом про облагородження міста влада не б’є у всі дзвони. Реконструкція проводилася тихо, без зайвого піару та пафосу. Але її результати вражають. Та про це ми поговоримо трохи згодом, адже для початку варто загадати про історію самого міста.

Датою заснування вважають 1063 рік. Батьком, чи то засновником історики називають Ламперта, молодшого сина угорського короля Бели І. Переживало Берегово і злети, і піднесення, і напади ворогів. Наприклад, у 1240–1241 роках його зруйнувала орда хана Батия. Тому у 1247 році король Бела IV запросив для відбудови міста німецьких переселенців із Саксонії, яким надав певні торговельні привілеї та назвав населений пункт Лампертсас на честь Ламберта та саксонців. Із 1271 року місто стало центром комітату Береґ, звідси й пізніша назва Береґсас, яка  вперше з›являється аж у 1504 році.

Чому в Берегово їдуть туристи? Чого бракує в цьому плані Ужгороду та Мукачеву? Як змінилося місто після реконструкції?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 3 серпня.

zakarpatpost.net