Служити буде не одному поколінню. Закарпатський селекціонер поділився секретами посадки хурми

Посадка дерева, а тим більше такої культури, як хурма – справа, яка вимагає серйозного ставлення. Адже це не однорічна культура, тому помилок не повинно бути. У Китаї, наприклад, вік окремих екземплярів хурми досягає 500 років. Тому, висаджуючи хурму, втім, як і інші дерева-довгожителі (волоський горіх, шовковицю), потрібно усвідомлювати, що служити вона буде не одному поколінню.

Перш за все, потрібно звернути увагу на зовнішній вигляд і стан саджанця. Залежно від віку площа кореневої системи у нього повинна відповідати площі крони. Слабка коренева система ніколи не зможе забезпечити в достатній мірі надземну частину рослини ні вологою, ні поживними речовинами, пише napensii.ua.

Найсприятливіший час для посадки – осінь. За зиму ґрунт у посадковій ямі ущільниться і земля добре охопить коріння. Навесні, з першою вологою і теплом, такий саджанець виростатиме без будь-яких затримок. Розміри посадкової ями для саджанця хурми стандартні – 50х50х50 см.

Для заправки ям краще використовувати добре перепрілий гній (перегній), а засипати коріння бажано верхнім, родючим шаром ґрунту. Використовувати свіжий гній для посадки саджанців будь-яких дерев не рекомендується, оскільки він може обпалити коріння, особливо посушливою ​​весною.

Свіжий гній можна викласти зверху на ґрунт навколо штамба шаром 10 см. Він буде служити захисною мульчею взимку і додатковим харчуванням для саджанця навесні, коли поживні речовини, що містяться в гної, під впливом осінніх дощів і весняних талих вод опустяться до кореневої системи. Це особливо важливо, якщо посадочна яма з осені була заправлена ​​тільки фосфорними і калійними добривами. Адже навесні все одно рослинам потрібно підживлення азотними добривами. До речі, передзимове мульчування гноєм корисно і для дерев, які вже ростуть.

Відносно поглиблення саджанців, то це не принципово. У мене ростуть дерева хурми, які при посадці були заглиблені на 25 см. Тому я вважаю, що поглиблення саджанців на 10-20 см лише на користь, адже це нарівні з мульчею є одним з методів збереження вологи в кореневмісному шарі. А мульча просто не дає пересихати і розтріскуватися верхнього шару ґрунту. Процедуру осіннього укриття пристовбурних кіл я практикую щороку. Добре, хоч гною досить.

Формувати хурму потрібно відразу. Якщо цього не зробити, то через два-три роки дерево може просто розвалитися навпіл. Тому щороку приріст (до 1 м) потрібно, не шкодуючи, обрізати на 3/4, так урожай хурми формується на 3-5 пагонах минулорічного приросту. Коли вони будуть на висоті 1 м і на кожному пагоні утворюється по 5 плодів вагою близько 300 г, то гілка товщиною в 1 см просто відламається. Потрібно визначитися відразу з формуванням і обрізанням, і тоді хурма буде радувати вас щороку щедрим урожаєм.

Михайло ЗЕЛДІ, селекціонер, с. Холмовець Виноградівського району Закарпатської обл