Що робити закарпатцям, якщо індики не набрали вагу

 «Цієї весни ми купили десяток індичат і промучилися з ними аж до жовтня. Продавець сказала, що восени наберуть до 8-10 кілограмів ваги, однак наші птахи були значно легшими. Ми всіх, звичайно, пустили під ніж. М’ясо смачне, дієтичне. Дуже хотіли б і наступного року купити індичат на відгодівлю, але порадьте, будь ласка, як за ними правильно доглядати, що вони набрали потрібну вагу?» Людмила Приймич, пише популярна на Закарпатті газета «Господарські поради».

На запитання читачки газети «Господарські поради» відповідає досвідчена птахівниця Мар’яна  Кравчук із села з Минай, що біля Ужгорода.

Оскільки індики – великі птахи, то для них потрібно набагато більше місця, ніж для інших пернатих, вони більше схильні до захворювань, – говорить експерт. – Якщо їх утримувати в тісноті – в клітках або загоні, то знижуються інтенсивність росту молодняку і його відтворення, слабшають м’язи ніг, ламаються крила і відкладається зайвий жир у печінці. Тому, купивши індиків, виділіть для них побільше місця – на одну голову потрібно 10 квадратних метрів.

Оптимальний для них вигульний спосіб утримання, його практикують з півторамісячного віку – це підсилює імунітет птиці, прискорює ріст, ну і, звичайно, дозволяє заощадити на кормах. Птах сам знаходить для себе їжу – це можуть бути як рослини, так і комахи, черв’яки.

Зранку, поки прохолодно, птицю виганяють на луг або порожню ділянку з травою. При цьому за стадом доводиться постійно стежити господарям, щоб воно не розбігалось і не лізло в сусідні городи.

Коли настає спека, індиків потрібно перевести під навіс і тримати там до вечора, а потім знову повторити випас. Після настання статевої зрілості самців і самок поділяють і пасуть окремо.

Якщо для вільного вигулу місця немає, то у дворі роблять вольєр з навісом, знову ж з огляду на «норми житлоплощі». Для 10 індиків він повинен бути 100 кв. м, інакше в тісноті птах почне хворіти і втрачати у вазі. При такому утриманні їх годують зерном, а також дають багато зелені – це можуть бути бур’яни з грядок, овочеве бадилля, пошкоджені овочі і фрукти.

Взагалі цим важковаговикам (до 20 кіло) потрібно багато корму. Раціон відрізняється в залежності від віку. Маленькі індичата потребують найбільш збалансованого харчування. У перший місяць життя 30% повинна складати зелень, її дрібно ріжуть і змішують з сухим комбікормом. Також в корм додають крейду і кісткове борошно, а в воду – марганцівку до рожевого кольору. Годують індичат в цей період кожні чотири години, до місяця вони вже набирають масу до двох кілограмів.

Від місяця до двох їжу дають вже три рази в день, щоб не було ожиріння, оскільки їх активність знижується. Зменшується порція комбікорму, його замінюють зерном і зерновими відходами, висівками, подрібненою кукурудзою, зеленню. В цей період вже можна давати вологі мішанки, додаючи в них м’ясний фарш і рибу, – рекомендує фахівець. –

Після двомісячного віку птах йде на відгодівлю і частка зерна в раціоні збільшується. Зазвичай на забій йдуть індики в 5-місячному віці, вони набирають до цього часу пристойну масу – до 10 кг. Далі не має сенсу тримати їх і витрачатися на корми, тільки якщо ви не збираєтеся залишити птицю для відтворення стада. Тоді індиків тримають до 2,5 року.

До речі, найпоширеніші хвороби у них – це риніт, твердий зоб, проблеми з ногами, туберкульоз, віспа і гіповітаміноз. Щоб уникнути їх, потрібно проводити профілактичні заходи – вакцинувати пташенят, дезінфікувати поїлки, годівниці і загін, забезпечити збалансоване харчування і свіже повітря.

zakarpatpost.net