Наслідки салонів краси. З якими проблемами приходять закарпатки до лікаря

Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили  з лікарем-дерматовенерологом Ольгою Туряницею.

– Поговоримо про красу. Зараз багато хто з жінок відвідує косметологів. Це добре, адже дбати про себе потрібно. Але інколи складні процедури чистки шкіри виконують вдома дівчата, які пройшли тримісячні курси. Пацієнтки потім нарікають на те, що незрозумілі маніпуляції їм провели неякісно, з різними побічними ефектами. Чи звертаються до вас закарпатки після подібних сеансів?

– До мене зверталися після невдалих депіляцій, після чисток обличчя з інфікуваннями. Дуже важких форм не було. Але хочу наголосити, що якщо людина проводить якісь маніпуляції, вона повинна проходити ін’єкційні процедури тільки у дерматолога. Ніякий косметолог із салону краси, ніяка медсестра не мають права робити ін’єкції.  Це прерогатива виключно лікаря! Звісно салони пропонують багато чого. Приміром, чищення обличчя або вищипування чи фарбування брів можуть виконуватися середнім медичним персоналом. Але також треба знати, до кого йти. Після тримісячних курсів людина може виступати лише асистентом, допомагати спеціалісту, а серйозні речі може проводити лише лікар, що має відповідні базові знання та спеціальну освіту.

Крім того, у салонах краси багато трапляється інфікувань нігтів грибковими інфекціями. Нігтьовий сервіс практично не контролюється. Таких пацієнтів дуже багато. Якщо жінки протягом тривалого часу застосовують штучне покриття нігтів і якщо це зроблено неякісно, може статись інфікування. А лікувати нігті дуже важко, вони відростають повільно.

zakarpatpost.net